Cikkek az ukrán háborúból + ima

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. május 06. péntek


A tüdőszaggató fegyver -  Férfiak ezreit kínozzák mariupoli táborokban - Segélykonvoj Kárpátaljára - Ellopott gabonatermés...:

A tüdőszaggató fegyver
Mariupol, az ukrajnai háború eddigi legsúlyosabb harcainak színhelye már nagyrészt orosz kézben van. A város utolsó fennmaradt ukrán erőit, „a mariupoli védőket” már hetek óta bombázzák az Azovsztal acélműben, amelyben civilek is csapdába estek.
Azonban a legújabb találgatások szerint egy nem mindennapi fegyvert vetnek be a helyszínt körbevevő orosz erők: termobarikus bombákat, azaz vákuumbombákat. Ezek a fegyverek nem a megszokott irányított rakéták elve alapján működik: a termobarikus bombák kiszippantják az oxigént a levegőből, ezzel pusztító erejű, erőteljes robbanást és óriási nyomáshullámot hoznak létre. Ezért ezek a fegyverek kiemelten hatásosak lehetnek olyan esetekben, amikor emberek falak mögött vagy bunkerekben bújnak meg – mint az Azovsztal acélmű esetében. Ez azért van, mert a kiszippantott oxigén magához vonz mindent a robbanáshoz, amely során beomolhatnak a falak, az ott-tartózkodók megfulladnak vagy szétrobbanhat a tüdejük.
Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma korábban beszámolt róla, hogy Oroszország megerősítette a termobarikus fegyverek használatát Ukrajnában.
Egy orosz forrás szerint már be is vetették a TOS–1A rakéta-sorozatvető fegyvert.

Férfiak ezreit kínozzák mariupoli táborokban
Férfiak ezreit vették őrizetbe mariupoli szűrési táborokban, akiknek kínzással és kényszermunkával kell szembenézniük – közölte Petro Andriuscsenko, Mariupol polgármesterének tanácsadója a Telegramon. Ezek a férfiak kénytelenek a folyosók padlóján aludni higiénia vagy orvosi ellátás nélkül – mondta. Andriuscsenko szerint egy férfi meghalt Kozatszkében, miután az oroszok nem voltak hajlandók mentőt hívni hozzá. Egyetlen mosdókagyló hideg vízen több ezer fogvatartott osztozik, akik csak zabkását kapnak élelemként – mondta Petro Andriuscsenko az NBC News beszámolója szerint.
„Négy héttel ezelőtt minden férfit elvittek a mariupoli Guglino, Myrnyi és Volonterivka körzetekből, és kétezer embert helyeztek el a Novoazovsk járásban található Bezimyane és Kozatske falvak iskoláiban és klubjaiban” – tette hozzá.

Megérkezett a magyar kormány segélykonvoja Kárpátaljára
Még szerdán érkezett meg a magyar kormány újabb öt kamionból álló segélykonvoja Kárpátaljára, amely 210 millió forint értékű orvosi felszerelést, hatvan tonna tartós élelmiszert és higiéniai termékeket is tartalmaz – adta hírül az MTI.
A harminc raklapnyi gyógyszert, orvosi eszközöket, egyebek között infúziós pumpákat, elsősegélydobozokat, kötszereket tartalmazó támogatás a Hungary Helps program révén valósult meg – közölte Kovács-Pifka Péter, a Hungary Helps Ügynökség Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a szállítmány átadásán, a magyar határ közelében kialakított központi humanitárius raktárban.

Három évre elegendő gabonatermést vittek el az oroszok
Háromévi fogyasztásnak megfelelő gabonatermést vittek el az oroszok katonák Luhanszkból – közölte a Luhanszki terület kormányzója az ukrán mezőgazdasági minisztériumra hivatkozva.
A minisztérium szerint körülbelül 100 ezer tonnányi gabonát vittek el az oroszok, miközben további 30 ezer tonnát megsemmisítettek áprilisban Rubizsnyében. (index.hu)

Mennyei Atyánk! Kérünk Téged Jézus Krisztus nevében, a mindenkor segítő Szűzanya közbenjárására, hogy hiúsítsd meg a gonoszok terveit, nyisd fel az emberek szemeit a háború szörnyűségeire és hozd el az áldott békét Ukrajnának és az egész világnak! Ámen. Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...

You have no rights to post comments