Lesújtó adatok a magyar közoktatásról:

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. május 11. szerda

A tanárok negyven százaléka ötven évnél idősebb, a pályakezdők egy százalék körüli aránya pedig nem elég ahhoz, hogy pótolja a nyugdíjba vonuló pedagógusokat.

Lesújtó képet festenek a magyar közoktatásban dolgozó tanárok életkoráról, a T-Tudok Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ által készítette felmérés eredményei. Az adatokat a Népszava szemlézte, és ez alapján azt írják, hogy a tanárok több mint 40 százaléka az 50-64 év közötti korosztályba tartozik. Ez több mint 58 ezer pedagógust jelent.
A 40-49 évesek 46,2 ezren vannak, a 30-39 év közöttiek 23,5 ezren. A 20-29 éves tanárok száma pedig rendkívül alacsony, mindössze 11,3 ezer - ez a pedagógustársadalom körülbelül 7 százaléka.
Ezeket az adatokat alátámasztja az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Közgazdaság-Tudományi Intézetének idén publikált, A közoktatás indikátorrendszere 2021 című kiadványa is. Ebből az derül ki többek között, hogy 2010-2019 között a 30 évesnél fiatalabb tanárok 8-ról 7 százalékra, a 30-39 éves korcsoport aránya pedig rendkívül nagy mértékben, 10 százalékponttal, 26-ról 16 százalékra csökkent.
Eközben az 50-59 éves pedagógusok aránya 30-ról 35 százalékra nőtt, a 60 évesnél idősebb tanárok aránya pedig 2-ről 10 százalékra.
Arra is kitértek a kutatásban, hogy az említette időszakban a pályakezdő tanárok aránya csekély mértékben, kevesebb, mint fél százalékponttal nőtt. A kiadvány szerzői szerint a pályakezdők 1 százalék körüli aránya nem elég ahhoz, hogy pótolja a nyugdíjba vonuló pedagógusokat, és hosszú távon is biztosítsa az utánpótlást.
A tanárpálya továbbra sem vonzó a fiataloknak: idén mintegy 12 ezren jelentkeztek pedagógusképzésre, ami ezerrel kevesebb felvételiző tavalyhoz képest. Ráadásul akiket felvesznek és el is jutnak a diplomáig, azoknak is csak kevesebb mint a fele marad a pályán.
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nemrég egy fotókampányt is indított, hogy felhívják a figyelmet a tanári kar elöregedésének problémájára, a felhívásukra pedig nem egy olyan iskola jelentkezett, ahol 20-29 éves pedagógusok egyáltalán nincsenek.
(szmo.hu)

You have no rights to post comments