Kormánykritikus püspököt tartóztattak

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. augusztus 21. vasárnap

Gyűlöletkeltés vádjával letartóztatták Rolando Álvarez kormánykritikus püspököt Nicaraguában – derült ki a matagalpai egyházmegye közösségi médiában pénteken megosztott bejegyzéséből. A püspököt az elmúlt két hétben több pappal együtt házi őrizetben tartották. Az Álvarez püspök által vezetett egyházmegye pénteken számolt be arról, hogy a rendőrök hajnalban rontottak be a püspök otthonába, ahonnan „erőszakos csoportok szervezése és a lakosság elleni gyűlöletkeltés” vádjával vitték el.

A Vatican News hírportál a múlt héten számolt be arról, hogy a Daniel Ortega elnök vezette nicaraguai hatóságok múlt héten mind az öt, Álvarez püspök által irányított rádióállomást megszüntették. Álvarez tiltakozott a döntés ellen, de a helyi távközlési hatóság indoklása szerint a rádióállomások nem rendelkeztek a megfelelő engedélyekkel, holott a püspök maga nyújtotta be őket.
Rolando Álvarez az egész egyház képviselőjeként a politikai vezetés össztüze alá került, mert már több éve fő vallási szószólója a kormánykritikus tüntetéseknek. Pablo Cuevas, a Nicaraguában működő Állandó Emberi Jogi Bizottság nevű független szervezet ügyvédje elítélte a püspök letartóztatását, de hangsúlyozta, hogy az eset egyáltalán nem meglepő. „Megtörtént az, amiről egyértelmű volt, hogy meg fog történni: Álvarez püspök önkényes és sértő letartóztatása” – fogalmazott Cuevas.
Ortega elnök kormánya eltökélten igyekszik elhallgattatni azokat, akik eltérő vagy kritikus véleménnyel vannak a vezetésről vagy az ország jövőjéről. A nicaraguai kongresszus ezernél is több független civil szervezetet számolt fel, de az elmúlt egy évben tucatszámra tartóztatták le az ellenzéki politikusokat is az országban.
(index.hu)

You have no rights to post comments