Ferenc pápa és Pepe atya

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. szeptember 06. kedd

A pápa még bíboros korában Buenos Aires város érsekeként megduplázta az itt szolgálatot folytató papok számát. 2010-ben kiválasztotta legjobb 20 papját, akiket a nyomornegyedek szegényei és drogfüggői közé küldött. A számára nagyon fontos lelkipásztori projekt koordinátorának Pepe atyát nevezte ki. Bergoglio bíboros maga is minden fontos ünnepet ezeken a helyeken töltötte.

Ferenc pápa augusztus 24-én, szombaton délelőtt magán kihallgatáson fogadta Jose Maria Di Paola argentin atyát, aki a latin-amerikai ország peremre szorultjainak szenteli életét Buenos Aires nyomornegyedeiben. A Pepe atyaként ismert pap a La Cárcova nevet viselő Buenos Aires szélén található egyik nyomornegyedben él és nagyon erős lelki kötelék fűzi Ferenc pápához. Tevékenységének következtében a drogkereskedők halálos fenyegetései üldözik, amelyeket egy 2010-ben kiadott dokumentumban bátran elítélt. A Vatikáni Rádiónak adott korábbi interjújában Pepe atya elmondta, hogy abban a nehéz időszakban is Bergoglio bíboros mindig papjai mellett állt.
Pepe atya a napokban részt vett az olaszországi egyhetes közéleti találkozóján, a Rimini Meeting-en egy kerekasztal beszélgetésen, amely során a „Ferenc pápa: A Lumen fidei enciklikával a lét perifériái felé” témával foglalkoztak.
Hatalmas bőrönddel érkezett a Vatikánba. A nyomornegyed lakói ugyanis a hír hallatán, hogy Pepe atyát meghívta Rómába a Szentatya, nagy lelkesedéssel kezdtek ajándékokat küldeni képviselőjük által a pápának szeretetük és közelségük jeleként – tájékoztat a Terre d’America, a Latin-Amerikával foglalkozó hírportál. Ezek között voltak pápai áldásra küldött rózsafüzérek, eljegyzési gyűrűk, vallásos tárgyak, valamint levelek, imaszándékok.
Két fiatal Juan José és Miriam is levelet írtak Ferenc pápának, akik élete korábban elveszettnek tűnt a kábítószer-függőség miatt, a Hogar di Cristo (Krisztus tűzhelye) elnevezésű központnak köszönhető gyógyulásuk után munkát, otthont találtak és családot alapítottak. A Hogar di Cristo központokban egy pap, egy pszichiáter és egy terapeuta dolgozik együtt. A drogfüggő fiatalok, egyszerre 10-en belépve hat hónapot töltenek az intézményben, miközben detoxikáló és lelki terápiát végeznek.
Jelenleg a két fiatal, sok más társukhoz hasonlóan, a nyomornegyed drogfüggőit gyógyító központban önkéntesként dolgozik. Mindketten tagjai voltak annak a hét személynek, akiknek 2008 Nagycsütörtökén Bergoglio bíboros a lábmosási szertartás során megmosta lábát. Bergoglio bíboros irodájában lógott Juan José két fényképe: az egyik, amikor belépett a Hogar központba és a másik, amikor egészségesen elhagyta azt.
(sv)
Forrás: a Vatikáni Rádió honlapja

You have no rights to post comments