Megölhették a hidzsábellenes tüntetések jelképévé vált nőt

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. szeptember 26. hétfő

Videó készült szombaton a Teherántól nyugatra fekvő Karadzsban a hidzsábviselés ellen tüntetni induló 20 éves Hadisz Nadzsafiról. A felvételen a lány hosszú szőke haját gumiszalaggal köti össze, szemüvegét igazgatja. A videó hamar végigfutott a közösségi csatornákon, mivel a néhány másodperces felvétel jól jelképezi a jogaikért küzdő fiatal iráni nők elszántságát. A felvonulás után Nadzsafi nem tért haza.

Számos poszt jelent meg arról a Twitteren, hogy megölték, az információk szerint több lövés érte a mellkasán, arcán és nyakán. Hivatalos információk nincsenek a fiatal nő sorsáról, hollétéről, a hatóságok nem cáfolták az eltűnése miatt a haláláról szóló híreszteléseket.
A 20 éves Nadzsafi a sokadik áldozata lehet az igazságot, szabadságot, jogokat és demokratikus államot követelő tüntetők ellen alkalmazott erőszaknak. Iránban kilencedik napja tartanak demonstrációkat, miután életét vesztette Mahsza Amini, egy 22 éves nő, akit azért tartóztattak le, mert állítólag nem megfelelően viselte a hidzsábot. A rendőrök megverték, kómába esett, majd meghalt. Az iráni elnök az ügy kivizsgálását ígérte.
A felvonulások élére gyakran nagyon fiatal nők állnak, akik a biztonsági erőkkel szembeszállva hajukat fedetlenül hagyják, leveszik vagy elégetik a hidzsábot. „Láttam őket közelről, legtöbbjük nagyon fiatal, 17-20 éves” – mondta a tüntetőkről Aszhar Farhadi Oscar-díjas iráni rendező szombaton egy videóban, amiben felszólította a művészeket a tiltakozás támogatására.
„Láttam a felháborodást és a reményt az arcukon és abban, ahogyan az utcán vonultak. Mélységesen tisztelem őket a sorsuk megválasztásához való jogukért és a szabadságért folytatott küzdelmükért, amit minden brutalitás ellenére folytatnak.
Büszke vagyok hazám erős asszonyaira, és őszintén remélem, hogy erőfeszítéseik révén elérik céljaikat” – mondta a rendező.
A fejkendő viselése több mint negyven éve, az 1979-es iráni iszlám forradalom óta elvileg kötelező a nők számára, de ezt az előírást az évtizedek során – főként a nagyvárosokban – rengetegen megszegték. Az utóbbi években több megmozdulás is volt a kötelező viselet ellen, az iráni vezetés és az erkölcsrendőrség azonban egyaránt kitart a szabályok betartatása mellett.
Az iráni kormány arcfelismerő programmal azonosítaná azokat a nőket, akik nem tartják be az új hidzsábtörvényt. Ebrahim Raiszi iráni elnök augusztus 15-én írta alá azt a rendeletet, amely szigorítja a nők öltözködési szabályait a közterületeken, és előírja, hogy az utcán és a tömegközlekedési eszközökön is viseljék az iszlám fejkendőt.
(telex.hu)

You have no rights to post comments