A képmutatás csúcsa

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. november 11. péntek

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán állami politikai alapelveket hagyott jóvá, amiket elolvasva úgy érezhetjük, mintha valami párhuzamos valóságba kerülnénk...

Eszerint Oroszországnak a hagyományos értékek őrzőjeként és védelmezőjeként való megjelenítése a célja a
nemzetközi színtéren. Az alapelvek szerint "ilyen értékek közé tartoznak az élet, a méltóság, az emberi jogok és a szabadságjogok, a hazaszeretet, a polgáriasultság, a haza szolgálata és a sorsáért való felelősség, a magas erkölcsi eszmények, az erős család, az alkotómunka, a szellemiek elsőbbsége az anyagiakkal szemben, a humanizmus, az irgalom, az igazságosság, a kollektivizmus, a kölcsönös segítségnyújtás és kölcsönös tisztelet, a történelmi emlékezet és a nemzedékek folytonossága, valamint Oroszország népeinek egysége."
Mindezt egy olyan országban, ahol megölik, börtönbe zárják és minden lehetséges módon elhallgattatják a hivatalos politikával ellenkező nézeteken lévőket. Oroszország jelenleg is agresszív és totális háborút folytat Ukrajnával szemben, nem kímélve se embert, se állatot, se gazdasági és kulturális javakat. Magas erkölcsi eszményekről beszél az állami szintű lopás és rablás fővezére, kölcsönös tiszteletről és segítségnyújtásról az az ember, aki az ukrán népnek még a létjogosultságát is vitatja.
A dokumentum a hagyományos értékeket fenyegető veszélyek közé sorolja az Egyesült Államok és más barátságtalan államok, valamint a szélsőséges és terrorista szervezetek, illetve egyes transznacionális vállalatok intézkedéseit. Megfogalmazói szerint „az Oroszország polgáraira gyakorolt destruktív ideológiai befolyásolás veszélyt jelent az ország demográfiai helyzetére”. Nos, távol álljon tőlünk, hogy mi legyünk az USA vagy az EU felkent védelmezői, de azért az világos, hogy az emberi jogok területén össze sem hasonlíthatóak az orosz fennhatóság alatt lévő területekkel, Arról nem beszélve, hogy Oroszország rossz demográfiai helyzete a szabad abortusz, a romló körülmények és a kimenekült lakosság miatt romlik. Azt pedig, hogy Oroszország - a többi nagyhatalomhoz hasonlóan, de teljesen gátlástalanul -, hogyan manipulálja a nemzetközi közvéleményt, működtet troll-hadsereget, már épp eleget írtak...
Az alapelvek között szerepel továbbá "Oroszország világban betöltött szerepének erősítése, valamint az eredeti egyetemes értékeken alapuló hagyományos orosz szellemi és erkölcsi értékrend népszerűsítése." Azt viszont  pontosan láthatjuk, hogy az új évezredben Putyin hogyan gondolta Oroszország szerepének erősítését: elcsatolt területek Grúziától, Moldovától, Ukrajnától, háború saját nemzetiségei ellen, a közép-ázsiai köztársaságok alávetése és végül háború Ukrajna ellen.
Nevetnénk az egészen, ha nem tudnánk, hogy ezt a hazugságbeszédet sokan igazságnak fogadják el, és nem csak Oroszországban, hanem még számos pontján a világnak, köztük sajnálatos módon hazánkban is, ahol kiterjedt propagandagépezet visszhangozza az orosz igéket.
(sipos)

You have no rights to post comments