Hányszor fürödjünk egy héten?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. november 12. szombat

Társadalmunkban a mindennapos fürdés az elfogadott, azonban szakértők szerint egészségügyi szempontból közel sem annyira fontos a mindennapos mosakodás.

A Columbia University fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője, dr. Elaine Larson szerint nem feltétlen a tiszta vízzel való fürdés az esetleges problémák okozója, hanem a különböző kozmetikumok. A túl gyakori zuhanyzás, illetve a bőr állandó radírozása felboríthatja a bőr természetes baktériumflórájának egyensúlyát, és ki is száríthatja azt. A száraz bőr pedig sokkal hajlamosabb az esetleges sérülésekre, amelyekről  a baktériumok könnyedén bejuthatnak a szervezetbe.
A szakértők is egyetértenek abban, hogy szükségtelen a túl gyakori fürdés.
Nemcsak a 'koszt' mossuk le magunkról, hanem azokat a természetes zsírokat is, melyeknek rendkívül nagy szerepe van a bőr egészségének megóvásában, és a hasznos baktériumokat is elpusztíthatjuk – mondta dr. C. Brandon Mitchell, a George Washington University bőrgyógyásza a Time magazinnak.
Egy másik bőrgyógyász, Lucy Chan egy fenntarthatósággal foglalkozó szervezet rövid TikTok-videójában elárulta, hogy hányszor kellene egy héten zuhanyozni ahhoz, hogy a bőrünknek is jót tegyünk vele.
Meglepő, de a heti 2-3, 5-10 percig tartó tusolás bőven elegendő.
Ugyanakkor a bőrgyógyászok szerint fontos, hogy mindenkinek a saját személyes életkörülményeit kell számításba vennie ahhoz, hogy eldöntse, számára milyen gyakori fürdés a megfelelő. Mivel az, aki sokat izzad, sportol vagy olyan helyen dolgozik, ahol nagy a szennyeződés esélye, elkerülhetetlen a mindennapi zuhany.
A ruháink tisztán tartását és gyakori mosását azonban semmiképpen sem szabad elhanyagolni. A ruháinkon ugyanis nemcsak a szennyeződések gyűlnek össze, hanem az elhalt hámsejtek, az izzadtság és a faggyú is. A kézmosásról se feledkezzünk meg.
(velvet)

You have no rights to post comments