Ukrajna, háború - hírek + ima

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. március 06. hétfő

Többmillió hektárnyi tönkrement mezőgazdasági terület, sokmilliónyi belső menekült, közben Hágában felállítják az Agressziós Bűnüldözési Nemzetközi Központot, szexuális erőszak a megszállt területeken, az orosz külügyminisztert kinevették Indiában... háborús hírek + ima:

Ötmillió hektár mezőgazdasági terület lett alkalmatlan a vetésre Ukrajnában - Olekszandr Hajdu, az ukrán parlament agrárbizottságának vezetője kijelentette, hogy körülbelül ötmillió hektár mezőgazdasági terület még mindig használhatatlan a taposóaknák, robbanóanyag-maradványok által okozott szennyeződés vagy az aktív harcok miatt – számolt be a Kárpáti Igaz Szó. Az őszi vetés mindössze 4,5 millió hektáron zajlott, holott tavaly 7,7 millió hektárt vetettek be. Ez közvetlenül befolyásolja az ország élelmezési stabilitását. Ezért nemzetközi segítséggel elsőrendű feladatunk a föld aknamentesítésének lebonyolítása.

2023 márciusáig több mint ötmillió vonatkozó menedékkérelmet regisztráltak, a tényleges szám azonban ennél jóval magasabb lehet, pontos adatuk nincs. Az érintettek száma elérheti a hétmilliót is. Hozzátette: a lakóhelyüket elhagyni kényszerülők 60 százaléka nő, 25-25 százalékuk gyermek vagy nyugdíjas, közel 200 ezren pedig fogyatékkal élők – írja az Unian. Az ukrán miniszterelnök-helyettes megjegyezte, hogy tavaly a válságreagálás – az evakuálás és az elsődleges segítségnyújtás – volt a prioritás, különös tekintettel a lakhatási kérdésekre, az alapvető szükségletek biztosítására.
A belső elvándorlás helyzete stabilizálódott. Minden folyamat az irányításunk alatt áll. Idén változnak a prioritások. A legfontosabb teendőnk a menekültek átmeneti integrációjának segítése a befogadó közösségekbe, valamint az állandó lakhelyek biztosítása az érintetteknek – fogalmazott Verescsuk, aki beszélt arról is, hogy jelenleg a befogadó közösségbe való átmeneti integráción van a hangsúly, különös tekintettel a foglalkoztatásra. „Hazánkban a belső menekültek 66 százaléka munkanélküli, közülük 70 százalék nő” – tette hozzá. Elmondása szerint az ukrán kormány idén 1,8 milliárd hrivnyát különít el az országon belüli kényszerlakók foglalkoztatásának megoldására.

Az Európai Bizottság elnöke legutóbbi videóüzenetében bejelentette, hogy megállapodást írtak alá a Hágában felállítandó Agressziós Bűnüldözési Nemzetközi Központ létrehozásáról. Szerinte Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziója „kimondhatatlan szenvedéseket” okozott, és a Nyugatnak mindent meg kell tennie azért, hogy az elkövetőket bíróság elé állítsa. Von der Leyen hozzátette, hogy szemtanúja volt az orosz erők által elkövetett kegyetlenségeknek Bucsában, ahol tömegsírokat, hátrakötött kezű holttesteket és kínzás bizonyítékait találták a moszkvai csapatok visszavonulása után.
Egyre több bizonyíték van a civilek, valamint az energia- és egyéb infrastruktúra elleni közvetlen orosz támadásokra – mondta az Európai Bizottság elnöke a Sky News beszámolója szerint. Ursula von der Leyen arról is beszélt, hogy kínzások egyértelmű jeleit vették észre, továbbá civilek elleni rossz bánásmódét; szexuális erőszakot és gyors kivégzéseket követtek el az orosz erők, akik az ő megfogalmazása szerint „még a gyerekeket sem kímélték”.

171 esetben regisztrálták az orosz katonaság által elkövetett szexuális erőszakot - Az ügyészség 171 esetben vizsgálja az ukránok ellen az orosz hadsereg által elkövetett szexuális erőszakot, az áldozatok között 39 férfi van. Ezt az ukrán First Lady, Olena Zelenszka jelentette be egy lvivi konferencián tartott panelbeszélgetésen – írja a Pravda hírportál. „Ebben nemcsak nők vannak, az áldozatok között 39 férfi is van. Közülük 13 kiskorú, köztük egy fiú. Ezekről az esetekről csak azért tudunk, mert ezek az emberek elég erősek voltak ahhoz, hogy beszéljenek, és még hányan szenvedhetnek csendben, különösen a megszállt területeken” – fogalmazott.

Fékezhetetlen nevetés tört ki egy nemzetközi konferencián Indiában, ahol Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt találta mondani, hogy Oroszország az ukrajnai háború áldozata – számolt be a Sky News.

Mennyei Atyánk! Kérünk Téged Jézus Krisztus nevében, a mindenkor segítő Szűzanya közbenjárásával, hogy állíts le a háborút Ukrajnában és az egész világon! Szabadítsd fel a népeket a gonoszság nyomása, a gyilkolás őrülete alól és add meg nekünk az áldott békét! Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...

You have no rights to post comments