Az ENSZ túlélési kézikönyve

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. március 22. szerda

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint az éghajlatváltozásról szóló új, meghatározó jelentés egyfajta „túlélési útmutatóként” szolgál az emberiség számára. A szakértők szerint a tiszta energiát és a technológiát ki kell aknázni a növekvő éghajlati katasztrófa elkerülésére.

Az éghajlatkutatók ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy a globális hőmérsékletre vonatkozó kulcsfontosságú célt valószínűleg nem sikerül teljesíteni. Részletesen írtak arról, hogyan lehet a fosszilis tüzelőanyagok gyors csökkentésével elhárítani az éghajlatváltozás legsúlyosabb hatásait – írja a BBC.
António Guterres hangsúlyozta, hogy minden országnak egy évtizeddel előbbre kellene hoznia a nettó zéró kibocsátással és szénsemlegességgel összefüggő tervét. Ezek a célok a bolygónk légkörét felmelegítő üvegházhatású gázok kibocsátásának gyors csökkentését hivatottak szolgálni, jegyezte meg.
„Ha nem cselekszünk gyorsan, elúszik a mindenki számára élhető és fenntartható jövő” – áll a jelentésben.

Baj van, nem is kicsi
A kormányok korábban megállapodtak abban, hogy lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a globális hőmérséklet-emelkedés ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot. A világ azonban mostanra 1,1 Celsius-fokot melegedett, és a szakértők úgy látják, hogy a 2030-as években átlépjük a határértéket.
A most megjelent tanulmány célja, hogy érthetően és lényegre törően összefoglalja az éghajlatváltozás okairól, hatásairól és megoldásairól szóló megállapításokat.
A tanulmány leszögezi, hogy az éghajlatváltozás már most is jelentős hatással van a világra, és kifejti, hogy ezek még sokkal rosszabbak lesznek.
2100-ra a korábban évszázadonként egyszer előforduló szélsőséges tengerparti áradások várhatóan legalább évente előfordulnak majd a világ árapálymérőinek felén – közölték. A légkörben a felmelegedést okozó CO2 koncentrációja 2 millió éve a legmagasabb.
A világ most melegebb, mint az elmúlt 125 000 évben bármikor – és a következő évtizedben valószínűleg még melegebb lesz, folytatták a rossz hírek sorát.

A remény azért még él
A szerzők azonban optimisták, hogy a drámai változások gyorsan elérhetők, és rámutatnak a nap- és szélenergiából előállított energia árának hatalmas csökkenésére.
Azzal is érvelnek, hogy a fogyasztók által az étrend, az élelmiszer-pazarlás és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású közlekedésre való áttérés terén kezdeményezett változások számos ágazatban jelentős kibocsátáscsökkentést érhetnek el.
A jelentés azonban azt is elismeri, hogy a nettó nulla kibocsátás mielőbbi elérése mellett a szén-dioxid-eltávolítási technológia nagyarányú alkalmazására is szükség lesz.
(index.hu)

You have no rights to post comments