Eddig ismeretlen szövegváltozat-részlet az evangéliumból

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. május 25. csütörtök

Ultraibolya-fotográfiával dolgozó tudósok azt állítják, megtalálták a Biblia egyik fejezetének régebbi változatát. A szóban forgó írás több mint 1500 évig egy másik szövegrész alatt „bujkált”.

Grigorij Kessel, az Osztrák Tudományos Akadémia történésze még év elején jelentette be a felfedezést a New Testament Studiesban (a Cambridge University Press által kiadott, lektorált tudományos folyóirat) megjelent cikkében – írja az Insider.
Kessel állítása szerint ultraibolya-fényképezéssel vette észre a szöveget a három réteg, palimpszesztre írt textus alatt. (A palimpszeszt egy olyan ősi kézirattípus, amelyet az emberek más szavak fölé írtak, de gyakran az eredeti írás nyomai is felfedezhetők rajta.)

Olvasatlan verzió
A palimpszeszteket az ókorban egyébként a pergamen pótlására használták, hiszen az utóbbiból gyakran hiány állt be. A szavakat többször is ráírták az anyagra, amíg a rétegek el nem fedték az alulra feljegyzett szavakat.
A szöveg Máté könyvének 12. fejezetének bővített, soha nem látott változata, amely eredetileg a Biblia ószíriai fordításainak része volt nagyjából 1500 évvel ezelőtt – ezt maga Kessel tette közzé egy sajtóközleményben. A szöveget a Vatikáni Könyvtárban őrzött kéziratban találta.
A kézirat »egyedülálló kaput« nyújt a kutatók számára, hogy megértsék a Biblia szövegfejlődésének legkorábbi szakaszait – olvasható a közleményben, amely kitér arra is, hogy a szöveg a modern fordításaitól bizony eltéréseket mutat. Máté 12:1 eredeti görög változata – amely ma a leggyakrabban használt részlet – így szól: „Akkoriban, egy szombati napon Jézus gabonaföldeken sétált keresztül. Tanítványai megéheztek, tépkedni kezdték a kalászokat, és megették.” Az újonnan felfedezett szír fordítás azonban a következő: „Tépkedni kezdték a kalászokat, a kezükben dörzsölték, és megették.”
(index.hu)

You have no rights to post comments