Fogságban lévő brit katonák: Az orosz katonák rosszabbak, mint az ISIS

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. szeptember 24. vasárnap

Két brit hadifogoly az oroszok bánásmódját rosszabbnak nevezte, mint az ISIS harcosaiét. Ezt az orosz fogságból való szabadulásuk évfordulóján mondták – írja az Unian. A tavaly kiszabadult öt brit katona közül ketten elmesélték, milyen nehéz volt újjáépíteni az életüket a fogságban elszenvedett kínzások után.

A fogságban megverték és maradékkal etették, megkéselték és áramütéssel kínozták őket.
Ablak nélküli, 30 fogollyal teli cellákban aludtak. Tetves ruhákat kellett hordaniuk, miközben családjaik kétségbeesetten próbálták kiszabadítani őket a fogságból. Színlelt kivégzéseknek vetették alá, és arra kényszerítették a foglyokat, hogy énekeljék az orosz himnuszt. A vécéjük egy műanyag palack volt.
John Harding, az egyik brit hadifogoly a többiekhez hasonlóan poszttraumás stressz zavarban és álmatlanságban szenved. Celláját folyamatosan kamerák figyelték. A fogságban, valahányszor elaludt, egy őrt küldtek, hogy felébressze. Valahányszor lehunyja a szemét, mindig a verés jut eszébe.
Egyszer egy cellába zártak. Négy fickó lejött, kinyitották a cella ajtaját, zsákot húztak a fejemre, kihúztak, és 20-25 percig vertek. A sz*rt is kiverték belőlem. Egyetlen kérdést sem tettek fel nekem. Nem akartak semmilyen információt – mondta
A verés következtében Harding farokcsontja és mellkasának valamennyi bordája eltört. Mielőtt Ukrajnába érkezett volna, önként jelentkezett a kurdok mellé Szíriába, az ISIS ellen harcolni.
Azt mondanám, hogy az orosz hadsereg kegyetlensége rosszabb, mint az ISIS-é. Szíriában harcoltam az ISIS ellen, és az orosz hadsereg mellett az ISIS úgy nézett ki, mint egy csapat kib*szott cserkész. Eltartott egy darabig, mire ezt felismertem – tette hozzá.
Egy másik katona arról beszélt, hogy a kínzások közül, amelyeknek ki volt téve, a legsúlyosabb a pszichológiai volt, az állandó kivégzéssel való fenyegetés.
(index.hu)

You have no rights to post comments