Mindent letaroló európai hibrid műveletre készült Oroszország

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. február 14. szerda

A francia Viginum szervezet egy jelentős, az oroszok által tervezett dezinformációs kampány előkészületeit azonosította az európai országokban, köztük Franciaországban, Németországban és Lengyelországban. A "Portal Kombat" kódnevű kampány Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziójának második évfordulójához és a közelgő júniusi európai parlamenti választásokhoz kapcsolódik a jelentés szerint.

A Viginum 193 orosz irányítás alatt álló, részben 2022 óta létrehozott weboldal hálózatát tárta fel, amelyek célja az ukrajnai háborúval kapcsolatos megtévesztő vagy hamis tartalmak terjesztése. A cél az Ukrajna iránti európai támogatás aláásása lett volna, de azt is megállapították, hogy a Portal Kombat névre keresztelt hibrid művelett európai választásokat is célba vettek volna – írja az Economist.
A 2023 szeptembere és decembere között megfigyelt weboldalak jelenleg alacsony látogatottságúak, de feltételezhetően készen állnak az agresszív dezinformációs aktivitásra, a francia hatóságok szerint például az európai parlamenti választások alatt élesítenék őket. A hálózat célja a közvélemény befolyásolása félrevezető narratívák terjesztésével különböző nyelveken, többek között franciául, németül, lengyelül és angolul. A bejelentés egybeesett Emmanuel Macron francia elnök és Donald Tusk új lengyel miniszterelnök találkozójával, amely az európai választások előtti védelmi együttműködés előmozdítását célozta.
Ez a felfedezés azt követően történt, hogy Franciaország több dezinformációs kampányt is Moszkvának tulajdonított, köztük egy novemberi, megosztó képeket terjesztő műveletet Párizsban és egy júniusi incidenst, amely francia médiaoldalak klónozásával járt.
Az európai parlamenti választások közeledtével Franciaországot az orosz dezinformációs erőfeszítések jelentős célpontjának tekintik, különösen azért, mert a Kremlből származó dokumentumok szerint Moszkva célja, hogy aláássák az Ukrajnának nyújtott francia támogatást. Az időzítés illeszkedik a franciaországi polarizált politikai helyzethez, ahol a 2027-es elnökválasztásra készülő Marine Le Pen kemény jobboldali vezető egyre előrébb áll a felmérésekben.
(index.hu)

You have no rights to post comments