Betiltanák az imát az abortuszklinikák előtt

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. március 02. szombat

Parlamenti meghallgatások kezdődtek egy olyan új skót törvényjavaslattal kapcsolatosan, ami elfogadása esetén a világ legszigorúbb abortuszklinikák körüli cenzúrazóna-törvényként vonulhat be a történelembe.

A skóciai "abortuszszolgáltatásokról és biztonságos hozzáférési zónák" szóló törvényjavaslatot egy skót zöldpárti parlamenti képviselő, Gillian Mackay terjesztette be még tavaly októberben, az azzal kapcsolatos meghallgatások azonban most kedden kezdődtek el.
Ezek során több abortusz-aktivista és abortuszon átesett nők osztották meg történeteiket a parlamenti bizottsággal. Az egyik felszólaló konkrétan kijelentette, hogy "elfogadhatatlan" az imádkozás azon létesítmények körül, melyekben terhességmegszakításokat végeznek, majd hozzátette: az imák betiltása "hihetetlenül hasznos lenne" a társadalom egészére.
A tanúk között Sandesh Gulhane konzervatív képviselő ismételten rákérdezett a közterületen történő csendes ima korlátozásának kérdésére, és arra, hogy más joghatóságok hogyan közelítették meg ezt a kérdést. Felvetette, hogy legalábbis bizonyos körülmények között "lehetetlen lenne tudni", hogy valaki csendben imádkozik-e, ami aggodalmakat vetett fel azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetne ellenőrizni az esetlegesen a cenzúrazónában tartózkodó papok tevékenységét.

Magánotthonokat és gyülekezeteket is korlátozhatnának
Gulhane a törvényjavaslat magánlakásokra való kiterjesztéséről is kérdezett, azt sugallva, hogy az "aláásná" a magánélet szentségét az otthonokban.
A törvényjavaslatot kísérő magyarázó megjegyzések ugyanis egyértelművé teszik, hogy a törvényjavaslat rendelkezései a cenzúrazónán belüli "lakóépületekre" is vonatkoznának. Ez azt jelenti, hogy illegális lehetne életpárti táblát elhelyezni egy templomban, gyülekezetben vagy otthonban, ha az a zónán belül van.
A rendelkezést megsértőket 10 000 fontig terjedő pénzbírsággal, vádemelés esetén pedig korlátlan pénzbírsággal sújthatnák.
Itt nem áll meg a javaslat, ugyanis az felhatalmazást adna a skót kormánynak arra is, hogy az abortuszlétesítmények köré vont cenzúrazóna 200 méteres körét kibővítsék, amennyiben úgy ítélik meg, hogy az "nem védi megfelelően" az abortuszra érkező nőket. Azzal kapcsolatosan, hogy mekkorára is bővíthetnék a zónát, már semmilyen korlátot nem tartalmaz a javaslat.  
Kérdésekre válaszolva Rachael Clarke, a legnagyobb brit abortuszszolgáltató (British Pregnancy Advisory Service) képviselője világossá tette, hogy szerinte a magánlakásokra vonatkozó korlátozások észszerűek.
A Savanta ComRes közelmúltbeli felmérése szerint a skótok csupán 30 százaléka támogatná az abortuszklinikák körüli cenzúrazónák létesítését.  
A Right To Life UK életvédelmi szervezet  szóvivője, Catherine Robinson kijelentette: "Amennyiben ez a javaslat törvényerőre emelkedik, Skóciában a világ legszélsőségesebb pufferzóna törvénye születik meg."
Hozzátette, ez túlmenne minden más eddigi abortuszlétesítmények körüli cenzúrazónákkal kapcsolatos törvényen, minden eddiginél nagyon zónát meghatározva és hatalmat adva a kormánynak arra, hogy azt korlátlanul bővítse is.
2023. március 7-én a brit alsóház megszavazta, hogy Anglia és Wales egész területén bűncselekménnyé nyilvánítsák a "befolyásolás" minden formáját az abortuszintézmények közelében, és ezzel gyakorlatilag bevezették az első "gondolatbűncselekményt" az Egyesült Királyság jogrendszerébe. Ennek kapcsán több ízben eljárás alá vontak egy katolikus életpárti aktivistát, Isabel Vaughan-Spruce-t is, aki magában imádkozott a létesítmények környékén.
A közelmúltban, idén január végén szintén zöldpárti képviselő hasonló törvényjavaslatot nyújtott be a német parlamentben is, melynek értelmében akár 5 ezer euró (közel 2 millió forintos) bírságot is ki lehetne szabni az abortuszklinikák közelében végzett, zavarónak bélyegzett tevékenységek miatt.
(Christian Today/Hetek)

You have no rights to post comments