A francia püspökök ismét felszólaltak az abortusz alkotmányba foglalása ellen

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. március 06. szerda

Mivel a francia szenátus és a parlament az abortuszt illetően alkotmánymódosításra készült, a Francia Püspöki Konferencia megerősítette, hogy ellenzi az abortuszhoz való „jog” rögzítését az alkotmányban. A törvényjavaslatot végül március 4-én elfogadta a parlament, alkotmányos joggá téve a terhességmegszakítást.

A szenátus február 28-án szavazta meg az abortuszhoz való jog alkotmányba foglalását, követve az alsóház döntését, melynek tagjai januárban elsöprő többséggel tették le voksukat a módosítás mellett.

Az abortusz továbbra is „az emberi élet elleni támadás”, szögezték le a francia főpásztorok. Az életet védeni kell, a fogantatástól kezdve, ezt a kérdést „nem szabad kizárólag a női jogok perspektívájából nézni” – fogalmaztak, miközben a francia törvényhozás a parlament két házának hétfői közös szavazására készült.

A törvényjavaslatot 2023 decemberében terjesztette a minisztertanács elé az akkori miniszterelnök, Élisabeth Borne. A 34. cikkelyt kívánták arra módosítani, hogy „a törvény meghatározza azokat a feltételeket, amelyek mellett élni lehet az abortuszhoz való jog szabadságával, amelyet a törvény biztosít”.

Emmanuel Macron elnök kormánya szerint az új intézkedés válasz az úgynevezett abortuszjogok közelmúltbeli visszaszorítására az Egyesült Államokban, ahol az amerikai legfelsőbb bíróság 2022-ben hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade ítéletet, amely 1973 óta országos szinten védte az abortuszhoz való jogot.

Múlt heti közleményében a Francia Püspöki Konferencia (CEF) kifejezte szomorúságát azt követően, hogy nyilvánosságra hozták a szenátus szerdai szavazásának eredményét – mindössze ötven szenátor szavazott az alkotmánymódosítás ellen.

Elismervén, hogy vannak olyan nehézségek, melyek egyes nőket arra kényszeríthetnek, hogy abortuszhoz folyamodjanak, a főpásztorok sajnálatukat fejezték ki, hogy a vita során nem kerültek szóba olyan intézkedések, melyek azokat támogatnák, akik szeretnék megtartani gyermeküket. A közlemény szerint

a francia alkotmánynak a nők és gyermekek védelmét kellene inkább a középpontba helyeznie.

A püspökök emellett közelségükről biztosították azokat „a szülőket, akik a gyermekük megtartása mellett döntenek” még a nehéz helyzetekben is, és kérték „az orvosok és az egészségügyi személyzet lelkiismereti szabadságának tiszteletben tartását”, dicsérve „bátorságukat és elkötelezettségüket”.

A francia püspökök már a 2023. novemberi plenáris közgyűlésükön kiadott, Minden élet ajándék című nyilatkozatukban határozottan ellenezték a javasolt alkotmánymódosítást. Idézték Ferenc pápa Evangelii gaudium kezdetű apostoli buzdítását, és megjegyezték, a meg nem született gyermekek életének védelme szorosan összefügg valamennyi emberi jog védelmével.

Az elmúlt hetekben több francia főpásztor vállalta a nyilvános fellépést is a kérdésben. Olivier de Germay lyoni érsek elítélően nyilatkozott arról, amit „a demokrácia megtagadásának” nevezett, és kiemelte, nehéz „anélkül véleményt nyilvánítani ebben a témában, hogy ne kockáztatnánk a média célkeresztjébe kerülést”.

A La Croix című katolikus újságnak adott interjújában Pascal Wintzer poitiers-i érsek sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy

a halált mintha jobban védenék, mint amennyire az életet bátorítják”.

E héten hétfőn a francia püspöki testület újabb közleményt adott ki a versailles-i végső szavazás előtt, ebben arra hívták a katolikusokat országszerte, hogy csatlakozzanak a módosítás elutasításáért hirdetett imához és böjthöz.

„Katolikusként továbbra is az életet kell szolgálnunk, a fogantatástól a halálig; azért kell tennünk, hogy minden emberi lény megkapja az őt megillető tiszteletet, ami mindig ajándék a többi ember számára is; és támogatnunk kell azokat, akik úgy döntenek, hogy megtartják gyermeküket a nehéz körülmények ellenére is” – összegezték a püspökök. Megemlítették, hogy Franciaország az egyetlen olyan európai ország, ahol az abortuszok száma nem csökkent, sőt, növekedett az elmúlt két évben.

Imádkozzunk érte, hogy honfitársaink újra felfedezzék az élet ízét

– az élet adása, elfogadása, kísérése, a gyermekvállalás és gyermeknevelés ízét” – zárták közleményüket a püspökök.

Forrás: Vatican News angol nyelvű szerkesztősége

Magyar Kurír
(vn)

You have no rights to post comments