Kínai rendőrök járőrözhetnek Magyarországon

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. március 07. csütörtök

Egy különleges megállapodás értelmében kínai rendőrök is járőrözhetnek, eljárhatnak Magyarországon a jövőben. Mindezt a Belügyminisztérium (BM) is megerősítette. Úgy tűnik a kínai állam felügyelni akarja az országát elhagyó állampolgárait is, és hazánkban ebben is segítőkész partnerre talál.

Először a német Welt írt a napokban arról, hogy egy kínai–magyar megállapodás született nemrég, amely hasonlít arra az egyezségre, amit Szerbia és Kína kötött korábban. Annak az alkunak az értelmében kínai rendőrök hivatalosan is felhatalmazást kaptak arra, hogy járőrözzenek a szerb városokban.
A Welt szerint Magyarország és Kína között létrejött biztonsági együttműködési megállapodás tenné lehetővé azt, hogy kínai rendőrök Magyarországon járőrözzenek (emlékezetes, hogy Orbán Viktor február közepén fogadta hivatalában Vang Hsziahongot, a Kínai Népköztársaság államtanácsosát, közbiztonsági miniszterét). Vang Hsziahong akkor Pintér Sándor belügyminiszterrel is találkozott, és vele kötötte meg az említett megállapodást.
A német lap szerint mindez azzal lehet összefüggésben, hogy egyre több kínai befektető és munkavállaló érkezik Magyarországra, akiket a kínai állam továbbra is felügyelni akar.
Nem mellékes, hogy korábbi lapértesülések szerint Kína már az előző években is illegális rendőrőrsöket, úgynevezett „szolgáltató állomásokat” hozott létre egyes országokban - 54 központ, öt kontinensen, 21 országban, a hvg.hu korábban arról írt, hogy két helyen, Józsefvárosban és Kőbányán idehaza is létrejött egy-egy ilyen állomás, de a Belügyminisztérium akkor azt közölte, hogy ők nem tudnak erről.
(index.hu)

You have no rights to post comments