10 pont a gyermekvédelem megújításáért

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. március 19. kedd

A CitizenGo keresztény értékeket (is) tükröző petíciója:  "Tisztelt Magyar Kormány!
A gyermekek biztonsága és egészsége mellett elkötelezett magyar állampolgárokként a következő 10 pont megvalósítását szorgalmazzuk a gyermekvédelem hazai megerősítése érdekében:

1. Megelőzés és áldozatvédelem erősítése:
Növeljék a megelőzésre és áldozatvédelemre fordított erőforrásokat. Alkalmazzanak protokollokat a gyermekek hatósági és igazságügyi procedúrák során történő védelmére, és védjék meg a fiatalkorú áldozatok identitását a nyilvánosságban.

2. Gyorsított eljárások, „no drop policy”:
Alakítsanak ki különleges jogi eljárásokat és mechanizmusokat, amelyek gyorsítják a gyermekbántalmazási ügyek kezelését a jogrendszerben, és nem teszik lehetővé a gyermekekkel szembeni bántalmazási ügyek ejtését anélkül, hogy azokat alaposan és gyorsan ki ne vizsgálnák. Ne történhessen soha többé olyan Magyarországon, hogy egy gyermeknek még évekig találkoznia kell, sőt, egy fedél alatt kell élnie azzal, aki vele szemben nemi erőszakot követett el.

3. Látencia csökkentése:
Kérjük a kormányt, hogy egyszerűsítse a veszélyeztetett gyerekek helyzetének bejelentésére vonatkozó szabályokat, és erősítse meg a jelzőrendszert. Ezzel kapcsolatban országszerte tudatosítási kampányok indítását javasoljuk.

4. A gyermekvédelemben dolgozók és a nevelőszülők megbecsülése:
Versenyképes, méltányos bérezést szorgalmazunk a gyermekvédelemben dolgozó szakemberek és a nevelőszülők számára. Biztosítsanak folyamatos szakmai fejlődést és mentális egészségügyi támogatást (szuervízió) a gyermekvédelmi területen dolgozóknak és a nevelőszülőknek, hogy képesek legyenek hatékonyan kezelni a rájuk nehezedő stresszt és kihívásokat. E minimum feltételek megvalósításával nemcsak elismerhetjük a gyermekvédelemben dolgozók és a nevelőszülők munkájának fontosságát és nehézségét, de vonzóvá tehetjük a pályát a jövő szakemberei számára is.

5. Családközpontú gyermekvédelem:
A gyermeket és a családját együtt, komplex módon támogassa a rendszer. Valósuljon meg a gyakorlatban is az elv, hogy ne emeljenek ki gyermekeket a családjukból csupán szegénység miatt. Ehelyett segítsék a szülőket a helyzetük kezelésében, indítsanak támogatási programokat kifejezetten ilyen problémával szembesülő családok számára. Erősítsék meg a nevelőszülői hálózatot. Szervezzék meg, hogy a kórházak és csecsemőotthonok helyett minden kisbaba családoknál várakozhasson a gyakran hónapokig elhúzódó ügyintézések során. Tartsák tiszteletben a szülői jogokat, és támogassák a szülőket gyermekeik védelmében korunk kihívásaival szemben (pl. online védelem).

6. Beleegyezési korhatár szigorítása:
Védjék meg a 12-18 év közötti gyermekeket a szexuális visszaélésektől és a kizsákmányolástól. Szigorítsanak a beleegyezési korhatár szabályain, és alakítsák át úgy a törvényi környezetet, hogy semmiképp se legyen megengedett Magyarországon 40-50 éves felnőtteknek 14-15 éves gyerekekkel, valamint 18-hoz közeli kamaszoknak 12 éves gyermekekkel szexuális viszonyt folytatni.

7. Online védelem:
Védjük meg a gyerekeket a pornóipartól! Vértezzék fel a gyerekeket az online világ veszélyeivel szemben. Együttműködve az internet-szolgáltatókkal, korlátozzák a gyermekeket az online térben célzó, őket veszélyeztető tartalmakat. Információkkal és hatékony eszközökkel támogassák a szülőket gyermekeik online védelmében.

8. Védelem a szexuális ideológiáktól:
Védekezzenek továbbra is a gyermekek szexuális ideológiai (LMBTQ, genderideológia, szexualizálás) befolyásolása ellen, biztosítva számukra a kiegyensúlyozott fejlődéshez szükséges környezetet, és hozzák meg ezzel kapcsolatban a még hiányzó intézkedéseket. Biztosítsák, hogy a szexuális ideológiai érzékenyítő filmek csak megfelelő korhatár-besorolással kerülhessenek vetítésre a magyar mozikban. Ne lehessen szexuális ideológiai népszerűsítő kiadványokat kihelyezni a könyvtárak gyerekszekcióiban.

9. Védelem a gyermekkor kezdetétől:
A gyermekvédelemnek a fogantatástól el kell kezdődnie, biztosítva minden gyermek számára a legjobb kezdő esélyeket az életben. Dolgozzanak minden szinten azon, hogy a gyermekek leselejtezésének kultúráját az élet és a megbecsülés kultúrája válthassa fel. Valósítsák meg a Veletek az első pillanattól kezdeményezést, segítsék a válságban lévő várandós anyákat és gyermekeiket, kerüljön krízistelefonszám a várandós tesztekre!

10. Nemzetközi szintű védelem:
Magyarország ne támogasson külpolitikájában semmilyen olyan törekvést, amely veszélyeztetheti a gyermekek jólétét vagy biztonságát. Különösen fontos ez a béranyaság, az abortusz, a gyerekeket szexualizáló ún. „átfogó szexuális nevelés”, valamint a gyermekekre erőltetett genderideológia kapcsán. Az ilyen törekvések nem támogathatók, mivel alapvetően ellentétesek a gyermekek védelmének és legfőbb érdekeinek előmozdításával.

Tisztelettel arra kérjük a Kormányt, hogy építse be javaslatainkat az új gyermekvédelmi intézkedéscsomagba."
A petíció aláírható itt: https://citizengo.org/hu

You have no rights to post comments