Mennyi évünk marad nyugdíjasként?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. április 10. szerda

Az európai átlaghoz képest Magyarországon sokkal kevesebb időt tölthetünk el nyugdíjban – írja a Bankmonitor az OECD 2023-as nyugdíjjelentése alapján. A 22 uniós tagállamban átlagosan 63,9 éves korukban mehetnek nyugdíjba a nők, azaz a korkedvezményes nyugdíjkorhatár a nők esetében itthon kedvezőbb. A magyar férfiakra vonatkozó korhatár viszont enyhén magasabb az európai átlagnál (64,6 év). Számít azonban a várható élettartam...

Az alapértelmezett nyugdíjkorhatár jelenleg mindkét nem esetében egységesen 65 év, amelyből a férfiak nem is kaphatnak korkedvezményt, a nők azonban „Nők40”-nek köszönhetően igen, ha tudnak igazolni legalább 40 évnyi szolgálati időt.
A 2022-ben végződő 5 éves periódusban a magyar férfiak átlagosan 63,2 éves korukban, a nők pedig még előbb, átlagosan 60,8 évesen fejezték be a munkát – ez úgy lehetséges, hogy a 65 éves nyugdíjkorhatárt 2017-től 2022-ig fokozatosan vezették be.
Bár a nyugdíjkorhatár tekintetében az uniós átlag környékén vagyunk, a munka befejezése után várható élettartam tekintetében már sereghajtó Magyarország.
A 27 uniós tagállamban átlagosan 18,4 évre számíthatnak a munkából kilépő férfiak, addig a magyarok várható élettartama alig 14,5 év.
A 63,2 éves átlagos hazai munkaelhagyási korhoz viszonyítva tehát a magyar férfiak várható élettartama 77,7 év. (Az uniós átlag 81,7 év.) Ennél csak Litvánia teljesített rosszabbul, ott átlagosan 14 évet tölthetnek el nyugdíjasan a férfiak. A legjobban Franciaország teljesített, ott akár 23,3 évet is élhetnek a férfiak a nyugdíjba vonulásuk után.
A magyar nők esetében a munkából kilépés után az átlagos várható élettartam 20,7 év, ami az uniós átlaghoz képest 2,2 évnyi lemaradást jelent.
Tehát, a 60,8 éves korban való munkabefejezéshez számítva a magyar nők várható élettartama 81,5 év (az uniós átlag 85,2 év.) Ez a vizsgált uniós tagállamok versenyében alulról a negyedik helyre volt elegendő, megelőzve Lettországot, Szlovákiát és Litvániát. A nők várható élettartama Luxemburgban a legmagasabb, a nyugdíjba vonulás után átlagosan 27,8 évig élnek.
A Bankmonitor elemzése szerint nem csak az jelent problémát, hogy a magyar férfiak átlagosan 4, a nők pedig 2 évvel kevesebb időt tölthetnek el nyugdíjban az uniós átlaghoz képest. A nyugdíjak vásárlóereje is kifejezetten gyenge: 2023 januárjában a férfiak átlagosan 228 ezer forint nyugdíjat kaptak, a nőknek pedig átlagosan 192 ezer forint jutott. Ugyanekkor a nemzetgazdasági átlagkereset a kedvezmények figyelembevételével kb. nettó 364 ezer forint volt, azaz a nyugdíjasok sok esetben alig feleannyi pénzből élnek, mint az aktív korú munkavállalók.
(telex.hu)

You have no rights to post comments