Mesterséges édesítőszerek és az öregedés
Hat elterjedt mesterséges édesítőszer – köztük az aszpartám, a szacharin és az eritrit – felgyorsíthatja az agy öregedését, és növelheti a demencia kockázatát egy nagyszabású brazil kutatás szerint. A több mint 12 ezer résztvevő bevonásával készült vizsgálat kimutatta, hogy már napi egy doboz diétás üdítőnek megfelelő mennyiség is mérhető szellemi hanyatlást okozhat.
Egy friss brazil kutatás szerint hat világszerte elterjedt mesterséges édesítőszer felgyorsíthatja az agy öregedését, és növelheti a demencia korai jeleinek kialakulását. Az aszpartám, a szacharin, az aceszulfám-K, az eritrit, a xilit és a szorbit mind kapcsolatba hozható a memória, a nyelvi készségek és a gondolkodási funkciók romlásával.
A tanulmány, amely a Neurology című folyóiratban jelent meg, több mint 12 ezer brazil felnőtt nyolcéves utánkövetéses vizsgálatára épült. A résztvevők átlagéletkora 52 év volt, és mindannyian közalkalmazottak voltak Brazília hat nagyvárosából. Az adatokat az ELSA-Brasil (Brazil Longitudinal Study of Adult Health) keretében gyűjtötték. A kutatás kezdetén részletes étrendi kérdőívet töltöttek ki, majd a vizsgálat ideje alatt három alkalommal mérték fel a résztvevők kognitív teljesítményét, például szavak felidézésével vagy betűhöz kapcsolódó szókincs előhívásával.
Az eredmények szerint azok, akik a legtöbb mesterséges édesítőszert fogyasztották, átlagosan 1,6 évvel gyorsabban öregedtek mentálisan, mint azok, akik a legkevesebbet.
Meglepő módon a „magas fogyasztási” csoportba kerülni nem is igényelt extrém beviteli mennyiségeket: napi 190–200 milligramm édesítőszer, amely körülbelül egyetlen doboz diétás üdítőnek felel meg, már elegendő volt a mérhető hatáshoz. Még a legalacsonyabb, napi 20 milligramm körüli bevitel is összefüggött bizonyos mértékű kognitív hanyatlással, bár jóval kisebb mértékben.
A kutatók egyelőre nem tudják pontosan, miért károsíthatják ezek az anyagok az agyat, de korábbi vizsgálatok már jelezték, hogy az édesítőszerek hozzájárulhatnak a vérrögképződéshez és agyi gyulladásokhoz. Az aszpartámról ismert, hogy lebomlásakor mérgező vegyületek keletkezhetnek, amelyek roncsolhatják az idegsejteket. Az eritritet pedig korábban összefüggésbe hozták az agyi erek károsodásával, ami rontja a véráramlást, növeli a stroke kockázatát, és ezáltal gyengítheti a kognitív működést.
Érdekesség, hogy a hat vizsgált mesterséges édesítő mind kapcsolatba hozható volt a gyorsabb szellemi hanyatlással, de egy kivétel akadt, a tagatóz, amely természetes formában egyes gyümölcsökben és tejtermékekben található meg. Ennél az anyagnál nem mutattak ki negatív hatást az agyműködésre.
Nem az idősek vannak veszélyben
A vizsgálat különösen figyelemreméltó megállapítása, hogy a hatás leginkább a 60 év alattiaknál jelentkezett. Az idősebb korosztályban nem tapasztaltak kimutatható különbséget, ami arra utal, hogy a középkorú életszakaszban fogyasztott ételek és italok hosszú távon meghatározhatják az agy egészségét.
A hatás erősebbnek bizonyult cukorbetegek körében, de egészséges résztvevőknél is megfigyelhető volt.
Thomas Monroe Holland, a chicagói Rush Egyetem neurológusa a tanulmányhoz fűzött szerkesztőségi cikkében arra figyelmeztetett, hogy az eredmények világosan megmutatják, hogy amit életünk derekán fogyasztunk, annak hatása lehet évtizedek múlva is – írja a Daily Mail. A mesterséges édesítőszereket világszerte milliók használják a testsúly és a vércukorszint kontrollálása, illetve a fogszuvasodás elkerülése érdekében, hiszen megtalálhatók a legtöbb cukormentes vagy diétás termékben, üdítőkben, joghurtokban, édességekben és édesítőszeres tasakokban.
A mostani kutatás azonban rávilágít arra, hogy a hosszú távú fogyasztás kockázatai messze túlmutathatnak az eddig ismert előnyökön. Bár a tudományos közösségben további vizsgálatokra van szükség a pontos ok-okozati összefüggések feltárásához, a fenti eredmények újabb bizonyítékok lehetnek arra, hogy a mesterséges édesítőszerek rendszeres fogyasztása korántsem ártalmatlan.
(index.hu)