„Engedjetek az Úrhoz…” - II. János Pál pápa szenvedései élete alkonyán

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. április 07. hétfő

II. János Pál pápa orvosa, Renato Buzzonetti a pápa utolsó napjairól – a Zenit hírügynökség közöl összefoglalást az orvos könyvéből.

Accanto a Giovanni Paolo II – II. János Pál oldalán címmel jelent meg Renato Buzzonetti, a pápa orvosának könyve, melyben bemutatja a pápa szenvedésekkel teli utolsó éveit. Az orvos arról számol be, II. János Pált egész életében mélyen foglalkoztatta a betegség kérdése. Az 1981-es merényletet követően a pápa a „fájdalom embere” lett, életének részévé vált a szenvedés és a betegség. A merénylet tapasztalata a forrása „Salvifici doloris” című apostoli levelének, melyben a szenvedés értelméről elmélkedik. Pápasága idején a betegek szolgálatára létrehozta az Egészségügyi Dolgozók Lelkigondozásának Pápai Tanácsát, és február 11-ét a betegek világnapjává rendelte. A Parkinson kór szenvedései és súlyos csontfájdalmai közepette példát mutatott a halállal való szembenézésre. Orvosa halála pillanatáig mellette volt, fent említett könyvében bemutatja II. János Pál legutolsó napjait.

2005. március 31-én délelőtt a reggeli szentmisén magánkápolnájában súlyos szeptikus sokk éri a pápát, az orvosoknak azonban sikerül életben tartani őt. 17 órakor, betegágyánál bemutatott szentmisén Stanislaw atya megkéri a részvevőket, csókolják meg a pápa kezét. II. János Pál a nővéreket saját nevükön szólítja meg, és azt mondja: „utoljára”.

2005. április 1-én II. János Pál szentmisét mutat be, majd elvégzi a keresztutat, és felolvasást hallgat a Szentírásból, miközben orvosai ellátják. A következő nap reggeli szentmiséjét ismét betegágyánál mutatják be, melynek végén – alig érhetően – azt kéri, olvassák fel neki a János evangéliumot. 15.30-kor délután így szól Tobiana nővérhez: „Engedjetek az Úrhoz…”

Buzzonetti és kollégái megállapítják, a pápa ekkor végstádiumban van, további segítséget nem tudnak nyújtani neki. Viselkedését a türelem, alázat, megfontoltság jellemzi.

Röviddel 16 óra után elveszíti öntudatát, 19 órakor kómába esik, életereje lépésről lépésre fogyatkozik. 20 órakor ismét szentmisét mutatnak be a haldokló ágyánál, közben a Szent Péter tér megtelik emberekkel, akik a pápa mellett akarnak lenni az utolsó órában. 21.37-kor meghal II. János Pál.

(Magyar Kurir)

You have no rights to post comments