Ferenc pápa: Isten szava és az Eucharisztia örömmel töltenek el bennünket

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. május 05. hétfő

Május 4-én, vasárnap délben Ferenc pápa azért is imádkozott, hogy Ukrajnában a megbékélés és a testvériség érzelmei kerüljenek előtérbe – tájékoztat a Vatikáni Rádió –, továbbá fájdalmának adott hangot azokért az áldozatokért, akiket Afganisztánban egy hatalmas sárlavina temetett maga alá.

A Szentatya emlékeztetett az evangéliumnak arra szakaszára, amelyben a feltámadt Jézus megjelenik a két emmauszi tanítványnak, valamint hangsúlyozta, hogy Isten szava és az Eucharisztia örömmel töltenek el bennünket.

Ferenc pápa imájában annak a reményének adott hangot, hogy megvalósul Ukrajna békéje: „Kedves fivérek és nővérek, arra kérlek benneteket, hogy ajánljátok a Szűzanya oltalmába Ukrajna helyzetét, ahol nem szűnnek a feszültségek. Veletek együtt imádkozom az utóbbi napok áldozataiért, arra kérem az Urat, hogy mindenki szívét árassza el a megbékélés és a testvériség érzelmeivel”.

A Szentatya emlékeztetett az afganisztáni sárlavina tragédiájára, amely pénteken maga alá temetett egy falut az ország észak-keleti részén. „Imádkozzunk a hatalmas lavina áldozataiért, amely két nappal ezelőtt zúdult egy afgán falura. A Mindenható Isten, aki mindnyájuk nevét ismeri, fogadja be őket békéjébe; adja meg a túlélőknek az erőt, hogy tovább haladjanak útjukon mindazok támogatásával, akik azon fáradoznak, hogy enyhítsék szenvedéseiket”.

A Regina Coeli elimádkozása előtt a pápa emlékeztetett arra az evangéliumi szakaszra, amelyben két tanítvány Jézus halálát követően elhagyta Jeruzsálemet és szomorúan, leverten visszatért Emmausz nevű falujába. Az út mentén megjelenik a feltámadt Jézus és a tanítványok felismerik őt a kenyértörésben, jelenléte új jelében. Az emmauszi út – magyarázta a pápa – így a mi hitbeli előrehaladásunk jelképévé válik.

Az Írások és az Eucharisztia nélkülözhetetlen elemei annak, hogy találkozzunk az Úrral. Mi is gyakran érkezünk a vasárnapi misére aggódó gondolatainkkal, nehézségeinkkel, csalódásainkkal. Az élet olykor megsebez bennünket, és mi szomorúan elindulunk „Emmauszunk” felé, hátat fordítva Isten tervének. Eltávolodunk Istentől. Azonban Isten szavának liturgiája befogad minket. Jézus megmagyarázza az Írásokat és szívünkben lángra lobbantja a hit és a remény melegségét, az Eucharisztiában pedig erőt ad nekünk.

A pápa arra buzdította a híveket, hogy fogadják be Isten Szavát és járuljanak szentáldozáshoz, vegyék magukhoz Jézust az Eucharisztiában. „Jól emlékezzetek rá: minden nap olvassatok el egy szakaszt az evangéliumból és minden vasárnap járuljatok szentáldozáshoz, hogy magatokhoz vegyétek Jézust. Ez történt az emmauszi tanítványokkal is – befogadták Isten Szavát; osztoztak a kenyértörésben és a szomorúság és a kudarc érzése örömmé változott bennük. Kedves testvérek, Isten szava és az Eucharisztia mindig örömmel tölt el bennünket” – fejtette ki Ferenc pápa.

A Szentatya ezt követően ismét figyelmeztetett: „Jól véssétek emlékezetekbe! Amikor szomorúak vagytok, vegyétek kezetekbe Isten szavát! Amikor letörtnek érzitek magatokat, vegyétek Isten szavát és menjetek el a vasárnapi szentmisére, áldozzatok és legyetek részesei Jézus misztériumának! Isten szava és az Eucharisztia örömmel töltenek el bennünket”.

A Regina Coeli elimádkozása után Ferenc pápa emlékeztetett rá, hogy ezen a napon ünnepli 90. országos napját a Szent Szív Katolikus Egyetem. A nap témája: „Együtt a fiatalokkal, a jövő főszereplőivel”. A Szent Péter téren lévő fiatalokat a pápa biztosította arról, hogy imádkozik ezért a nagy egyetemért: legyen hűséges eredeti és korunk szükségleteinek megfelelő küldetéséhez. A Szentatya utalt arra is, hogy ha Isten is úgy akarja, hamarosan felkeresi Rómában a Gemelli Kórház Orvostudományi és Sebészeti Karát, amely idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját.

A pápa végül köszöntötte az életvédő menet résztvevőit, valamint az úgynevezett „Meter” Szövetség tagjait, akik csaknem 20 éve küzdenek a kiskorúak ellen elkövetett visszaélés minden formája ellen; Ferenc pápa megköszönte elkötelezettségüket.

Magyar Kurír

You have no rights to post comments