A jóságról

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. június 07. szombat

A Szentlélek egyik gyümölcse a jóság. A jóság szinonimája a lexikon szerint az akaratnak ama minősége, amelynél fogva a jót magáért a jóért akarja. A Wikipédiában azt írják: a Biblia nem egy filozófiai mű, tehát nem adja meg a szó fogalmi meghatározását Isten az abszolút jóság, az abszolút igazság, a tökételes szentség. Miután a szeretet jóságos türelmes, indította Istent arra, hogy elküldje fiát engesztelő áldozatul bűneinkért. Még a köznyelv is úgy emlegeti, hogy „ jó Isten” Még Jézus Krisztus is ezzel a jó jelzővel illette Istent, az Atyát a gazdag ifjúval történő találkozása alkalmával. Senki sem jó, csak egy, az Isten.(Mt-19,17)

A zsoltárok könyvéből idézek csak egy párat:
Kegyelmesen gondolj rám, mert te jóságos vagy, Uram
Azért esedezem, hogy az Úr házába lakhassak egész életemben láthassam milyen jóságos az Úr.
Hallgass meg Uram jóságos szeretettel .
Jóságos szereteteddel ments meg Uram engem.
Az Urnak minden útja igaz és minden tette jóságos.

Tehát összegezve Isten szeretetét jóságát, lássuk, mi jellemzi mennyei Atyánk tökéletes szeretetét jóságát.
Türelmes, barátságos, vigasztaló, gondoskodó, irgalmas, gyengéd, figyelmesen együtérző, , szánalomra induló, könyörületes , kegyelmező, nem irigy, nem féltékeny, nem kérkedő, nem öntelt, nem tolakodó, nem bántó, nem a maga hasznát keresi, nem  haragvó, nem a rosszra figyel távol van mindenféle hamisságtól, az igazságban örvendező, megértő reménykedő , hosszú tűrő, soha el nem múlójóságos Atya.

A mi jóságunkat a gyakorlatban úgy élhetjük meg amit Isten véren vásárolt gyermekeiként üdvösséget nyerünk, hogy életünk bővelkedjék jócselekedetekben.

Gyümölcseiről ismerszik fel a fát - mondta Jézus. Bennünket is ez alapján ítélnek meg milyen életet élünk, Jézus még tovább lép, amikor kijelenti, akinek az életéből hiányoznak a jó cselekedetek az nem léphet be a mennyek országába. 
A jó ember cselekedetének Isten iránti szeretetéből és elkötelezettségéből kell fakadnia. Mert az Ő alkotása vagyunk teremtvén Általa a Krisztus Jézusban jó cselekedetekre amelyeket előre elkészített az Isten, hogy   azokba járjunk .(Efezusiak2-10)

A szentírásban a jóság fogalma a helyes viselkedésen túl azt is magában foglalja, hogy az ember kerüli annak ellentéte, mindazt, ami rossz. A jóság a szentség gyakorlati megnyilvánulása a jót ugyanis tenni kell különben egyáltalán nem nevezhető jónak.   
Ehhez találtam John Wesley mondását ami abszolút ide passzol:
• Tégy meg minden jót, ami tőled telik.
• Amilyen eszközzel csak tudod.
• Amilyen módon csak tudod
• Ahol csak tudod
• Akivel csak tudod
• Ameddig csak tudod.

(Kökényné Magdi)

You have no rights to post comments