Egyre erősebb a vatikáni ellenállás Ferenc pápával szemben

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. június 14. szombat

Az olasz könyvesboltokban mostantól kapható kötetnek már a címe  is elárulja, hogy Marco Politi szerint az egyházat tizenöt hónapja vezető Ferenc pápa erős ellenzékkel találja szemben magát. Az Il Fatto Quotidiano olasz napilap vatikáni tudósítójaként ismert Politi könyvében felidézi, hogy a  kúria és az egyház reformjának igénye a tavaly márciusi pápaválasztó konklávé előtti bíborosi tanácskozáson  (konzisztórium) merült fel. Az új egyházfőt megválasztó bíborosok a reformok megvalósítását jelölték ki első számú feladatként XVI. Benedek utódjának.

A 2013-as konklávé rendkívüli időszakban zajlott, mivel a katolikus egyházat egy évvel ezelőtt mély bizalomhiány övezte. Jelentősen csökkent a bizalom a papi hivatás iránt, ami  válságot teremtett; a papok által elkövetett szexuális visszaélések és a bizalmas vatikáni dokumentumok kiszivárogtatása miatt kirobbant Vatileaks-botrány következtében az egyház elveszítette kommunikációs hitelét és  megromlott a kapcsolata a társadalommal; válságban volt az egyháznak a fiatalokra gyakorolt vonzóereje is - írta Politi.

Ebben a légkörben a másfél nap alatt megválasztott Ferenc pápa “erős mandátumot” kapott  az egyházi irányváltásra. Ugyanakkor Politi szerint a farkast megszelídítő Szent Ferenccel ellentétben Ferenc pápát farkasok veszik körül. Az újságíró az ellenzéket a tradicionalista egyházi blogok szerzőivel azonosítja. A nemtetszés kifejezése Politi megfogalmazása szerint a kúriában megszokott „passzív ellenállással” történik. A világegyházat irányító vatikáni hivatalokban a háttérből kritizálják a pápát, anélkül, hogy ezt nyíltan vállalnák. Úgy látja, a nemzeti püspöki karok is inkább „hallgatással és passzivitással” követték a Ferenc pápa által elindított reformokat. Pedig Ferenc pápa az őket érintő legaktuálisabb kérdést választotta például az októberben esedékes püspöki szinódus témájaként: az egyház és a család viszonyát.

A CNN amerikai hírtelevízió vatikáni elemzőjeként is dolgozó Politi, aki a  2005-ös és a 2013-as konklávé előtt is megjósolta, ki lesz a pápa, információi egy részét a Vatikánban szerezte. A vatikáni források úgy érzékelik, hogy a Ferenc pápával szembeni egyházi ellenállás egyre erősebb. Ezt maga a pápa is érzi, erre utalnak azok a mondatai, amikor a pápai állam falain belüli ellenlábasaira utalva  úgy fogalmaz, hogy „az Ördög mozgolódik, tehát jó úton járunk", vagy amikor azt mondja, hogy „játék nélkül a pálya közepéről rúgtak be neki egy gólt".

A könyv szerint a döntő év a 2015-ös lesz, amikor újabb szinódus  tesz majd pontot a családdal kapcsolat egyházi irányváltásra. Az itt születendő döntések fogják  felszínre hozni az ellentéteket, de Politi szerint Ferenc pápa nem tart a konfrontációtól, ellenkezőleg az újságíró szerint az egyházfő másra sem vár.  Pünkösdvasárnap  kijelentette, ha az egyház nem mozgatja meg a világot és „nem okoz meglepetést", akkor beteg, haldoklik, és újjáélesztésre van szüksége.  

(MTI, valasz.hu)

You have no rights to post comments