Az európai bíróság a gyógyíthatatlan francia beteg életben tartását kérte

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. június 26. csütörtök

Az Emberi Jogok Európai Bírósága június 24-én este felfüggesztette a francia államtanács délutáni döntését, amelyben engedélyezte egy hat éve vegetatív állapotban lévő, 39 éves, bénult beteg életben tartásának megszüntetését – tájékoztat az MTI.

A strasbourgi bírósághoz a beteg, Vincent Lambert szülei fordultak kedden sürgősséggel. A testület döntése értelmében a beteg életben tartását egyelőre nem lehet megszakítani.

Az európai bíróság közleményében arra emlékeztetett, hogy „kivételes jelleggel” jogában áll a tagállamokat sürgős és átmeneti intézkedésekre kötelezni abban az esetben, ha „az súlyos és visszafordíthatatlan károkat” okozhat a keresetet benyújtók számára. A strasbourgi bíróság jelezte: sürgőséggel bírálja el a kérelem tartalmi részét.

A 2008-ban autóbalesetet szenvedett Vincent Lambert esete miatt ismét fellángolt az eutanázia körüli vita Franciaországban.

A Reims egyetemi kórházában kezelt és mesterségesen életben tartott, lebénult férfiról az orvosai azt állítják, hogy visszafordíthatatlan agyi károsodásokat szenvedett, és semmilyen kommunikációt nem lehet vele kialakítani. A beteg felesége és unokaöccse ezért az életben tartás, azaz a mesterséges hidratálás leállítását kérte, amit viszont a szülők elleneznek.

Miután a kórház a kezelés leállítása mellett döntött, a szülők egy helyi bírósághoz fordultak, amely elrendelte a kezelés folytatását. A katolikus család tagjainak egy része szerint Vincent Lambert még „jelen van”, és kommunikál velük.

Az államtanácshoz a feleség fordult jogorvoslatért. Ez volt az első alkalom, hogy a legfőbb jogi és közigazgatási intézmény állást foglalt egy olyan orvosi döntés törvényességéről, amely a mesterséges életben tartás kérdését érinti.

A bírák az általuk februárban megrendelt orvosi szakvélemény alapján hozták meg döntésüket, amely jóváhagyta a kezelőorvosok diagnózisát, és a közigazgatási bíróság döntésének megsemmisítését javasolta, a 2005-ben elfogadott úgynevezett Leonetti-törvényre hivatkozva, amely bizonyos esetekben lehetőséget biztosít arra, hogy a beteget „hagyják meghalni”. Az orvosi közreműködéssel történő eutanázia ugyanakkor nem engedélyezett.

Vincent Lambert, akinek foglalkozása pszichiátriai ápoló, „a balesete előtt egyértelműen és többször is kifejezte azon óhaját, hogy nem szeretné, ha mesterségesen életben tartanák” – emlékeztetett az államtanács.

Magyar Kurír

You have no rights to post comments