A Nagy Testvér figyel - mobiljukon követné lakóit Chicago városa

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. június 28. szombat

Az emberek mozgását mobiltelefonjuk által kibocsátott jelek alapján figyelő rendszereket villanypóznákra szerelik fel.

Úgy tűnik, részben a valóságban is megvalósulhat a Watch Dogs videojátékban felvázolt digitális jövő, mivel a város egyik fontos sugárútja, a Michigan Avenue villanypóznáira a jövő hónapban az emberek mozgását os monitorozó szenzorokat szerelnek fel - számolt be a Chicago Tribune.

A szenzorokat a Chicago Egyetem és az Argonne Nemzeti Laboratórium tudományos vizsgálatához fejlesztették ki: az érzékelők  de a mobiltelefonok vezeték nélküli jeleinek monitorozásával tudják elemezni a járókelők jelenlétét. Ezzel a módszerrel meg lehet becsülni, hogy például egy adott kereszteződésben naponta hány ember halad át. Emellett a szenzorok a levegő minőségét, a szélerősséget, a fény mennyiséget és a környezet hangszennyezését, illetve a hőmérsékletet is mérni fogják folyamatosan. Az ezekkel begyűjtött adatokat a kutatók később nyilvánosságra hozzák, így azokat bárki felhasználhatja majd kutatási vagy oktatási célokra.


A kutatók szerint a szenzorokkal nagyon fontos statisztikai adatokat szerezhetnek a városi környezetről, a lakók közül azonban sokan úgy érzik, az érzékelők túl mélyen beavatkoznak a privát szférájukba. A Chicago Tribune-nak nyilatkozó kutatók szerint nem kell tartani ettől, mivel a szenzorok semmilyen privát adatot nem képesek kinyerni a mobilhálózatokból, csupán azt érzékelik, hogy egy eszköz rádióhullámokat bocsát ki.

Az alapján, hogy hány mobiltelefon jeleit - és az eszköz azonosítóját - érzékeli, meg tudja állapítani, hogy a közelben hány ember tartózkodik - ez a módszer pedig sokkal nagyobb hatékonyságot kínál az járókelőket egy papírlapon számoló segítőknél. Július közepén a tervek szerint nyolc kereszteződésben szerelik fel a póznákra az érzékelőket a Michigan Avenue-n, az év végéig azonban további néhány tucat beüzemelésére várható. A kutatók azt is célul tűzték ki, hogy az évek során több száz helyszínről gyűjtsenek adatokat Chicagóban.

(origo)

You have no rights to post comments