Egy újabb papi eset

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. szeptember 12. péntek

Néhány hete tetük fel a honlap Eheti rovatába a "Jaj a papjaink" című írást (1163-an nyitották meg eddig) - most itt egy újabb eset. Az egyházmegye szűkszavú közleményt adott ki, az egyik hírportál megszólaltatta a "kiugrott papot" is:

A Győri Egyházmegyei Hivatal azonnali hatállyal felfüggesztette a papi szolgálat alól azt a 33 éves nagybajcsi plébánost, aki a vasárnapi szentmisén jelentette be a híveknek, hogy lemond a papi hivatásáról, mert indul az őszi önkormányzati választáson és családot szeretne.

A Kisalföld szerint Balogh Tibor szerdán találkozott a megyés püspökkel, délelőtt még misét tartott Nagybajcson. A találkozó után a püspökség kiadott egy közleményt, ami szerint Balogh Tibor döntését véglegesnek tekintik, és mivel az egyházi törvénykönyv szerint felszentelt pap nem tölthet be közhatalmat gyakorló helyhatósági tisztségviselői tevékenységét, ezért azonnali hatállyal felfüggesztik a papi szolgálat alól, beleértve a rendi hatalom összes cselekményének gyakorlását is.

Balogh a lapnak úgy nyilatkozott, hogy "valóban kellett számolni a legszigorúbb szankcióval, ami ez: az azonnali felfüggesztés. A hívektől ezért is búcsúztam el a vasárnapi szentmisén, most már nem tehetném meg."

A kiugrott pap beszélt döntése okáról is, mint mondta, a parókián (helyesen: plébánián - szerk) töltött, magánnyal teli éjszakákon, egy éve fogalmazódott meg benne a lemondás gondolata. Mint mondta, ha a cölibátust eltörölték volna, ő minden bizonnyal maradt volna a papi hivatásnál, mert nem a hitét veszítette el, hanem a magány őrölte fel.

"Nulláról kezdek mindent. Amikor a családalapításról beszéltem, nem konkrét személyre gondoltam, egyedül vágok neki az életnek. Rövid ideig tulajdonképpen hajléktalan is voltam, hisz a plébániáról is ki kell költöznöm pénteken. De a jó Isten vigyáz rám. Amikor a püspökségről kiléptem, a Káptalandombon a Könnyező Szűzhöz imádkozni kezdtem. Nem sokkal később a bácsai tsz volt elnöke felajánlotta, hogy egy évig lakhatok a házában. Ennyi időm van az újrakezdésre" - mondta a lapnak.

Balogh szerint, ha esetleg megválasztják Nagybajcson polgármesternek, akkor ott folytatná, ahol a plébánosként a faluépítést abbahagyta: négy év alatt számításai szerint mintegy 100 millió forintot nyert azoknak a falvaknak, ahol eddig szolgált. A választáson ellenfele a jelenlegi polgármester, Huszár Imre lesz.
(index)

Hozzászólások   

#5 sz.f. m. 2014-09-16 18:56
Kedves Csernik István!
Köszönöm, hogy elolvasta.
pax
m.
#4 Csernik István 2014-09-15 20:19
Kedves sz.f.m., köszönöm, hogy leírta!
#3 sz.f. m. 2014-09-14 15:30
Ha jól emlékszem 1987-ben, egy hétfői napon estefelé – csak úgy -- bementem városunk székesegyházába . Még nem jött el a szentmise kezdésének ideje, de nem csend fogadott, hanem Rózsafüzér imádság. Az oltár jobboldalán állt – mint később kiderült – Stefano Gobbi atya, a másik oldalán a tolmácsa. Az akkori püspök a kisorgona előtt ült, /ő misézett volna/ átengedte a misézés lehetőségét. A templom csaknem üres volt.
A Rózsafüzér végeztével Gobbi atya bemutatta a legszentebb áldozatot, ami egyáltalán nem volt unalmas”hétközn api”ellenkezőle g, úgy beszélt és olyan apokaliptikus témákat érintett, amit csak lélegzetet visszafojtva lehetett hallgatni. Pl. a Szovjetunió megszűnése, alig hittem a fülemnek. De őt hallgatva nem volt kérdés, hogy ez a pap nem magától mond ilyen biztató, különleges, súlyos próféciákat. Egy idő után azt kérdeztem magamban: miért üres ez a templom? Ezt az egyházmegye összes papjának hallania kellene!!!
De nem hallotta! Sőt olyan pap se akadt, aki csatlakozott volna a Máriás Papi Mozgalomhoz! Ebben a régióban egy kiváló nyugdíjas férfi – haláláig -- terjesztette a Szűzanya üzeneteit, szeretett fiaihoz, a papokhoz.
Akik füle hallani képes az égi szókat.
Ha teljesítik a Szűzanya kérését és elimádkozzák minden nap a teljes Rózsafüzért, azoknak aligha van magányos éjszakájuk, mert a világ legszebb asszonya van velük imádásos együttlétben.
Akár pap az illető akár nem.

1979 május 13-án a az első fatimai jelenés évfordulóján a következő üzenetet adta a napba öltözött Asszony:
„Eljöttem az égből, hogy felfedjem előttetek tervemet ebben a mindenkit érintő küzdelemben, amelyben két egymással szembenálló vezér rendelkezésére sorakoznak az emberek: a napba öltözött Asszonyéra és a vörös sárkányéra.
Megmutattam nektek az utat, amelyet végig kell járnotok: az imádság és a bűnbánat útját. Meghívlak benneteket életetek belső megváltoztatására.
MENEDÉKET is készítettem számotokra, hogy a jelenlegi vihar alatt, amely még erősödni fog, oda menekülhessetek , ott védelmet nyerjetek és megerősödjetek. EZ A MENEDÉS AZ ÉN SZEPLŐTELEN SZÍVEM.
Most tudtotokra adom, hogy ez a döntő ütközet ideje. Ezekben az években én magam lépek közbe, mint a napba öltözött Asszony, hogy teljessé tegyem Szeplőtelen Szívem győzelmét, amelyet már segítségetekkel megkezdtem szeretett fiaim.
SZENVEDÉST is kérek majd tőletek, de Szeplőtelen Szívemben hivatottak vagytok megízlelni anyai szeretetem bensőséges örömeit is.
A sötétség még sűrűsödik, de a Szívemből áradó fénysugár is erősödik, hogy jelezze számotokra az utat. A bűn elborít mindent, de én segítek, és isteni kegyelembe öltöztetlek, amelynek mindinkább ragyognia kell bennetek, hogy tanúságot tegyetek mindenki előtt az életszentségről .
Hallgassatok engedelmesen és alázattal hangomra (…).”

Pax
m.
#2 szerk 2014-09-13 06:22
Kedves Tünde!
Nem tudom, hogy ilyenkor mit szabad és mit nem egy papnak, aki elhagyta a szolgálatát. Én a magam józan eszével azt gondolom, hogy szentségekhez járulhat - de hogy az egyházunk ilyenkor mit és hogyan szabályoz, azt nem ismerem. Talán lesz valaki, aki ide írja a jó választ...
Imával és szeretettel: Gyula
#1 Tünde 2014-09-12 14:13
Már tegnap este olvastam, és nagyon sajnálom ezt a papot, mert amikor igent mondott Isten hívására fiatal fiúként, nem értette meg a a valódi nehézségeket. Igen a magányra hivatkozik, holott pontosan tudta, ez a magány majd a boldog magányosság kell hogy legyen. Szerintem ez a kirugott pap megfogalmazás nem helyes, hiszen ő lépett ki önszántából (vagy a kísèrtő sátán hatására) és nem kirugták, mert kiderült valami botrány. Kedves szerkesztő úr, kérem válaszoljon nekem, ez a pap már ezután nem gyónhat, nem áldozhat? Ha pedig esetleg megnősül, mert az Origos cikkben ezt írták családra vágyik, akkor örökre parázna kapcsolatban fog élni, vadházasként? Mert ha erre igen a válasz akkor tényleg nagy a baj a papjainkkal!Aho l mi élünk 2éve lépett ki egy pap, de semmit nem tudunk róla. Válaszát előre is köszönöm, és imádkozzunk papjainkért, hogy Isten szeretetével kibìrják a megpróbáltatáso kat.

You have no rights to post comments