Az Open Doors jelentése szerint ismét fokozódott a keresztényüldözés

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. január 08. csütörtök

A Közel-Kelet, valamint Ázsia és Afrika országaiban 2014-ben jelentősen erősödött a keresztényüldözés. Az Open Doors elnevezésű holland keresztény alapítvány éves jelentése szerint újabb országokat – Törökország, Azerbajdzsán és Mexikó – kellett felvenni a listára.

Világszerte 100 millió felett van azok száma, akiket keresztény meggyőződésük miatt üldöznek – derül ki az Open Doors alapítvány jelentéséből.

Az évenként kiadott jelentés összefoglalása a Kathpress és a Zenit katolikus hírügynökség anyagai alapján készült.

Az Open Doors minden évben összeállít egy ötven országot tartalmazó listát, hogy felhívja a világ figyelmét azokra a területekre, ahol a Krisztus-hívők különösen nehéz helyzetben vannak. A ranglistát vezető Észak-Koreát Szomália, Irak, Szíria, Afganisztán, Szudán, Irán, Pakisztán, Eritrea és Nigéria követi.

A Közel-Kelet, valamint Ázsia és Afrika több országában jelentősen fokozódott a keresztényüldözés 2014-ben, az erőszakos támadások és az agresszív iszlámosítás elsősorban Irakban és Szíriában gyakorolnak nagy nyomást a keresztény kisebbségre.

A polgárháború kitörése előtt 1,8 millió keresztény élt Szíriában, jelenleg 1,1 millióra tehető a számuk, és sokuk menekültként él saját hazájában. Irakban is hasonlóan rossz a helyzet: az Iszlám Állam tevékenysége következtében nagy számban menekülni kényszerültek a keresztények.

2013-hoz hasonlóan a legsúlyosabb üldöztetést továbbra is az Észak-Koreában élő keresztények szenvedték el: az Open Doors adatai szerint hetvenezer azon Krisztus-hívők száma, akiket munkatáborokban tartanak fogva, a keresztény hithez való kötődés lelepleződése a halálos ítélettel egyenlő a kommunista országban.

Az alapítvány információi szerint több afrikai országban is romlott a keresztények helyzete: Szomália mellett, ahol az iszlamista Al-Shabaab felelős az erőszak fokozódásáért, Szudán, Eritrea és Nigéria is felkerült a lista elejére. Nigériában 2014-ben még intenzívebbé vált a Boko Haram terrorszervezet tevékenysége.

A jelentés szerint Kenyában romlott a legdrámaibb mértékben a keresztények helyzete: a kelet-afrikai ország a 2013-as 43. helyről tavaly a 19. helyre került. Indiában ugyancsak romlott a keresztények biztonsága.

Újabb országok is találhatók az ötvenes listán: Törökország három év után ismét felkerült rá, és új ország Azerbajdzsán, ahol főként a muszlim hátterű keresztény hitre térteket éri üldözés. Mexikóban a bűnbandák, a drogkereskedők jelentenek fenyegetést a keresztény közösségekre nézve: fellépésükkel főként a kisebb keresztény közösségek létét veszélyeztetik.

Fotó: Christenverfolgung.de

Magyar Kurír
(té)

You have no rights to post comments