A fogamzásgátlók az egész életünket összekuszálják

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. január 11. vasárnap

“Három évig szedtem fogamzásgátló tablettát. Tök jól működött. Legalábbis én azt hittem, amíg abba nem hagytam. Eltelt néhány hónap, és hirtelen meglett, hogy mennyivel jobban vagyok. Valahogy tele lettem élettel, nyertem havi három napot, amikor őrülten szexisnek érzem magam, többet kezdtem fantáziálni a szexről, és összességében… nem is tudom… nőbb lettem.” - tört ki a barátnőmből hirtelen, amikor megemlítettem, hogy éppen a hormonális fogamzásgátlók pszichére gyakorolt hatásairól írok.

Mert bizony az is van nekik. Jöjjenek a legérdekesebb kutatási eredmények, amikre egyébként nincs magyarázat. Ahogy a női szexualitás számos más területére sincs.


A tabletták lenyomják a hangulatot
Bár a többség elégedett a tablettájával, az nők 4-10 százaléka panaszkodik arról, hogy a bogyók bizony okoznak kellemetlen hangulatingadozást. És úgy tűnik, aki nem panaszkodik, annak se jó igazán. Azok a nők, akik hormonális fogamzásgátlókat szednek, társaiknál hajlamosabbak a depresszióra, gyakrabban fáradtak és mutatnak neurotikus vagy kényszeres tüneteket, gyakrabban szenvednek szexuális zavaroktól, gyakrabban dühöngenek, és a menstruációs tüneteik is kellemetlenebbek. Legalábbis ezt állapították meg amerikai orvosok az elmúlt évek nagy kutatásainak áttekintése nyomán. A miért viszont nem volt egyértelmű.
Leginkább az foglalkoztatta a tudósokat, hogy vajon a tabletta hatóanyaga, a kívülről bejuttatott hormonok okozzák-e ezeket a hatásokat, vagy maga a fogamzásgátlás ténye - a kutatások szerint az utóbbi. Ezek a tünetek ugyanis nem függtek össze a tabletták hormonszintjével: aki fogamzásgátlót szedett annál valószínűbben megjelentek a tünetek, mint annál, aki nem. Így volt ez annak ellenére, hogy más vizsgálatokból látszik, hogy a bogyók szedése az agyban is mérhető változásokat okoz, pontosabban számos agyterületen csökken az érzelmekre való reakció képessége.
A miért persze így sem egyértelmű, ahogy nem tudjuk azt sem, hogy a nem hormonális fogamzásgátlók is ugyanezt teszik-e a nőkkel. Jelenleg csak annyi biztos, hogy a tablettaszedés a legtöbb nő lelkiállapotára van valamilyen hatással, és az a hatás nem jó.

Bekavarnak a szexszel való elégedettségbe
Egy nemzetközi tanulmányból kiderül, hogy a fogamzásgátló tabletták szedése befolyásolja, hogy a nők mennyire elégedettek szexuális életükkel. Érdekes módon a vizsgálatban nem a tablettát szedők és nem szedők között volt mérhető különbség: azok voltak elégedetlenebbek, akik a párkapcsolatuk alatt elkezdték vagy abbahagyták a hormonális fogamzásgátlók használatát. Tehát ott lett gond a szexuális élettel, ahol változtatni kellett a korábbi állapoton.

Bénán választunk tőlük párt
Tudjuk, hogy az ovuláció hatással van a női szexualitásra: a termékeny napokon a nők jobban kívánják a szexet, jobban ki vannak hegyezve a férfiakra, és ilyenkor inkább a macsó, domináns pasikra buknak. De mi történik azokkal, akik fogamzásgátló tablettát szednek? A kutatásokból úgy tűnik, ők mindig a rossz fiúkra buknak. Ezeknek a nőknek általában ránézésre jobban bejönnek a férfiasabb férfiak, és kevésbé vonzódnak a nőiesebb, lágyabb vonású pasikhoz. Az okok itt sem teljesen tiszták, de az okosok feltételezik, hogy a termékenység hiánya miatt ők ösztönösen nem a gondoskodó, családcentrikus, hosszú távú partnereket részesítik előnyben, inkább csak a klassz szexre utaznak.
A kutatásokból kiderül az is, hogy a a hormonokat szedő nőkre kevésbé hatnak a férfiak feromonjai. Claus Wedekind pszichológus klasszikussá vált kísérletében  főiskolás lányoknak kellett végigszagolgatni a srácok két napig hordott pólóját (a fiúk ezalatt nem használhatta sem parfümöt, sem dezodort). Kiderült, hogy a nők ösztönösen azoknak a férfiaknak az illatát kedvelik, akiknek az immunrendszere különbözik az övéktől, így tehát egy potenciális közös utód jobb természetes védekezőrendszert kapna. A jobb immunrendszer növeli a túlélési esélyeket, tehát evolúciós szempontból logikus, hogy a nők titkon az eltérő immunrendszerre buknak. Erre azonban csak azok a nők képesek, akik nem szednek hormonális fogamzásgátlókat. Aki tablettán volt, az immunrendszer szempontjából leginkább random választott pasit.

Oké, de számít-e ez az egész egyáltalán?
Christopher Ryan pszichológus szerint igen. A nagy vihart kavart könyv, a Sex at Dawn szerzője állítja, hogy a hormonális fogamzásgátlók hatása bizony nem merül ki ennyiben, nemcsak arról szól, hogy manipulálja a nők hangulatát, szexuális elégedettségét, párválasztási preferenciáit. Ryan szerint ennek az egésznek további, még ezeknél is súlyosabb gyakorlati következményei vannak, elsősorban az, hogy a hormonális fogamzásgátlót használó nők nem megfelelő partnert választanak maguknak, nem lesznek elégedettek a párkapcsolatukkal, ami magyarázat lehet házassági problémákra, hűtlenségre. A nem passzoló pár kiválasztása ráadásul a gyerekekre is kihat, nemcsak lelkileg, de testileg is, például az immunrendszer gyengeségén keresztül.
Azt, hogy ebben igaza van vagy sem, nem tudjuk, de a kutatásokból úgy tűnik, szedésük mellékhatások nélkül nem biztos, hogy megúszható.
(Sákovics Diana, divany.hu)

You have no rights to post comments