Ferenc pápa: A korrupt társadalom bűzlik, és nem keresztény

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. március 22. vasárnap

Nápoly hírhedt negyedében, Scampiában, amely az egymilliós délolasz város legsúlyosabb társadalmi problémáinak jelképe, tízezrek hallgatták a pápát, aki a II. János Pál pápáról elnevezett téren gyerekektől körülvéve arra biztatott mindenkit, hogy harcoljon a gonosz ellen, legyen elég bátorsága és elszántsága a jóság és az igazság útján haladni.
"A korrupció bűzlik, a korrupt társadalom bűzlik. Bűzlik, nem keresztény az, aki hagyja magát megvesztegetni" - jelentette ki eddigi egyik legkeményebb hangvételű beszédében Ferenc pápa, aki ugyanakkor nem beszélt közvetlenül a maffiáról.

A Camorra fellegvára
Scampia a nápolyi maffia, a Camorra fellegvára, így nagy várakozás előzte meg az egyházfő szavait. Tavaly júniusban, a délolasz Reggio Calabriában Ferenc pápa kiközösítette az egyházból a 'ndrangheta bűnszervezetének tagjait, idén februárban pedig arra szólította fel a maffiózókat, hogy térjenek meg.
A délután Nápoly főterén bemutatott misén Ferenc pápa ismét arra kérte a bűnözőket, hogy bánják meg bűneiket és térjenek meg. "A bűnözőknek és minden cinkosuknak alázattal, testvérükként megismétlem: térjetek meg a szeretetnek és igazságosságnak. Isten kegyelmével, aki mindig és mindent megbocsát, vissza lehet térni a tisztességes élethez. Nápoly anyáinak könnyei ezt kérik tőletek" - mondta az egyházfő.

Keressenek becsületes munkát
Ferenc pápa arra sürgette a nápolyiakat, hogy lépjenek fel "a fiatalokat kizsákmányoló és korrumpáló, a szegényeket és gyengéket kihasználó szervezetekkel szemben", és álljanak ellent a bűnözés és a drogcsempészet kínálta könnyű, de becstelen pénzszerzés kísértésének. Arra szólította fel a város lakosait, hogy keressenek becsületes és törvényes munkalehetőséget, de egyúttal azokat a munkaadókat is ostorozta, akik alacsony béreket fizetnek, miközben hosszú munkaidőt követelnek meg.
Az egyházfő szombaton Scampiában arra is figyelmeztetett, hogy bárkit megkörnyékezhet a korrupció, mindenki a bűnözés útjára tévedhet. "Aki rossz útra tér, ellopja a remény egy darabját önmagától, a társadalomtól, meglopja a becsületes embereket, a város jó hírnevét és gazdaságát" - hangoztatta Ferenc pápa, arra kérve hallgatóságát, hogy legyen bátorságuk a "jó útján haladni", tisztítsák meg lelküket, a város és a társadalom lelkét, hogy eltűnjön "a korrupció bűze".

Megvédte a bevándorlókat
A pápa felszólalt az Olaszországba egyre nagyobb számban érkező bevándorlók megbélyegzése ellen is, s azt mondta, nem szabad "másodrendű emberi lényekként" tekinteni rájuk. A bevándorlók és hajléktalanok képviseletében szóló Fülöp-szigetek-i asszonynak válaszolva azt mondta: "Meg kell érteni, hogy a (migránsok) olyan polgárok, mint mi, Isten gyermekei. És ők úgy migránsok, mint mi, mert mi mindannyian azok vagyunk, bevándorlók a másik haza, az örök haza felé!"
A pápa beszélt arról is, hogy Nápoly bonyolult és drámai kihívásokkal néz szembe, nap mint nap nehézségek és kemény próbák várnak rá. Úgy fogalmazott, olyan életszemléletet kell kialakítani, amely segít talpra állni, ha elbukik az ember, segít elérni, hogy "ne a gonoszé legyen az utolsó szó".

Börtönben ebédelt
A pápa nápolyi programja első állomásaként felkereste a pompeji Mária-kegyhelyet. Scampia után misét mutatott be Nápoly főterén, majd a Poggioreale börtönben ebédelt mintegy 120 rabbal. Az egyházfő mintegy másfél órát töltött Európa egyik legzsúfoltabb fegyintézetében, ahol a raboknak az őszinte bűnbánat és a szeret fontosságáról beszélt.
Délután Ferenc pápát a nápolyi székesegyházba várják. Később az egyházfő betegekkel, majd a nápolyi tengerparti sétányon fiatalokkal és családokkal találkozik. Nápolyban rendkívüli biztonsági készültséget léptettek életbe: az utcákon 3000 rendőr és csendőr, a tetőkön mesterlövészek, a Nápolyi-öbölben hadihajók biztosítják Ferenc pápa és a Nápoly utcáin, terein őt váró, több mint egymilliósra becsült tömeg védelmét.
Az utóbbi két évben Ferenc pápa itáliai látogatásainak többsége az ország déli, elmaradottabb részeire vezetett (Lampedusa, Reggio Calabria, Cosenza). A munkanélküliséggel és bűnözéssel küzdő Nápoly is Olaszország perifériájának számít.
(origo.hu)

You have no rights to post comments