Élő Rózsafüzér Budapestért

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. május 02. szombat

Május 9-én, szombaton kilencedik alkalommal rendezik meg az Élő rózsafüzér zarándoklatot hazánkért, Budapestért és a környékén élőkért – tájékoztattak a szervezők. A nap során egyszerre kilenc útvonalon haladnak majd a gyalogos zarándokok a főváros körül.


A zarándoklat városszéli plébániákat, kegyhelyeket, természeti és kulturális értékeket érint az alábbi útvonalokon:

Máriabesnyő — Kerepes
Csillaghegy — Fót
Csillaghegy — Máriaremete
Farkasrét — Máriaremete
Farkasrét — Nagytétény
Soroksár — Nagytétény
Soroksár — Pestszentlőrinc — Havanna-lakótelep
Rákoskeresztúr — Pestszentlőrinc — Havanna-lakótelep
Rákoskeresztúr — Kerepes

Egy-egy szakasz körülbelül húsz kilométer távot jelent.

A szomszédos szakaszok zarándokai öt végponton találkoznak egymással, ahol este 7 órakor hálaadó szentmiséket mutatnak be:
– Máriaremetén Székely János esztergom-budapesti segédpüspök,
– Fóton Varga Lajos váci segédpüspök,
– a Havanna-lakótelepen Snell György esztergom-budapesti segédpüspök,
– Nagytétényben Horváth Zoltán István kanonok, terézvárosi plébános,
– Kerepesen Török Csaba, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia televíziós referense, főiskolai tanár

Az első alkalommal a budapesti városmisszió idején, 2007-ben megrendezett zarándoklat valójában imádságos kirándulás, melynek fontos célja az imádság mellett a közösségteremtés, az emberek közti kapcsolatépítés is.

A zarándoklatról bővebben az esemény honlapján tájékozódhatnak.


A Budapestért végzett Élő rózsafüzér zarándoklat gondolata Molnár Andrástól származik, aki 2003-ban egyetemistaként néhány hónapot Bécsben töltött. Az egyik templomban figyelt fel egy szórólapra, amelyen Bécs térképe látszott, körbefogva egy rózsafüzérrel, és egy, a város körüli  gyalogtúrára, illetve zarándoklatra utalt.

A bécsi élő rózsafüzér gondolata az első bécsi városmisszió évében, 2003-ban született, az arra való imádságos felkészülés jegyében. II. János Pál pápa ugyanis az esztendőt a rózsafüzér évének nyilvánította. Ekkor született Andreas Schätzle atya ötlete, hogy milyen jó volna körbeimádkozni a várost. A Bécset megkerülő, több napig tartó rózsafüzéres zarándoklaton András is részt vett, és azonnal felmerült benne, hogy milyen jó lenne ezt Budapesten is megszervezni.

Mikor kiderült, hogy 2007-ben Budapesten is lesz városmisszió, András megkereste a szervezőket, és javasolta e szép zarándoklási formát. Akkorra már konkrét tervei voltak, mert egy barátjával az előző években bejárták a terepet. A 180-200 kilométeres útvonalat kilenc, egyenként körülbelül húsz kilométeres szakaszra bontották, melyeket aztán természetesen az érintendő templomok, plébániák miatt finomítani kellett. Cél volt a természeti értékek, látnivalók bekapcsolása is az útvonalba.

A budapesti városmisszós szervezőbizottság elfogadta a tervet, de a bécsihez képest annyiban módosították, hogy a zarándoklat nem több napon át tart, hanem az egyes szakaszokat – természetesen más-más résztvevőkkel – egyazon napon teszik meg. Így indult el a budapesti Élő rózsafüzér zarándoklat, amit azóta minden év májusában megrendeznek.

Magyar Kurír

You have no rights to post comments