Érettségi tétel lett a nagycsalád

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. május 02. szombat

"Kis család kis gond, nagy család nagy gond?" címmel társadalomismereti érettségi tétel idén a nagycsaládos lét. A Nagycsaládosok Országos Egyesületének jogi referense, Borsos-Szabó Ágnes szerint van, aki népes családját sem érzi gondnak, mások viszont egy-két gyerek vállalását is problémaként élik meg.

Érdekes, hogy nem csak olyanok keresnek meg minket, akik maguk is nagycsaládban nőttek fel, és ismerik ezt az életformát, hanem bevallottan olyanok is, akik nem nagycsaládosok, és a környezetükben sincsenek nagycsaládok, de valamiért érdekli őket ez az életforma - mondta Borsos-Szabó Ágnes.
Az érdeklődők többek között arra kíváncsiak, hogy mennyiben igaz az, hogy a nagycsaládok jobban tudnak segíteni egymásnak. Érdeklődnek aziránt, hogy könnyű-e nagycsaládban gyermekeket nevelni, és hogy milyen kedvezményeket kaphatnak a nagycsaládosok.
Az egyesület jogi referense szerint akit ez a téma foglalkoztat, biztosan van benne egyfajta alapvető érdeklődés. Ettől függetlenül nem biztos, hogy ez lesz az ő útja, de egy alapvető nyitottságot feltételez, ami jó. Borsos-Szabó Ágnes hangsúlyozta: amit szeretnének átadni másoknak is az, hogy gyermeket vállalni jó. Az ezzel járó örömöt szeretnék megmutatni, ami a hétköznapokban talán nem mindig jön elő.
Az érettségizőknek az a feladatuk, hogy életszerűen is találkozzanak nagycsaládban élőkkel, és interjúkat is készítsenek velük. Ebben is próbál segíteni az egyesület azzal, hogy a honlapjukon minden hónapban más-más nagycsalád vall önmagáról. Nyilatkoznak arról, hogy miért vállaltak több gyermeket, és arról, hogyan élik meg a nagycsaládos hétköznapokat.
Borsos-Szabó Ágnes kifejtette: a nagycsaládosok csoportja nem egy homogén kategória, nagyon érdekes életutak rajzolódnak ki.  Célunk, hogy megmutassuk: ha valaki gyermeket vállal, az nem az élete végét jelenti, hanem akár egy kiteljesedést is eredményezhet - fogalmazott.
Az érettségi tétel kérdésfelvetésére, miszerint "Kis család kis gond, nagy család nagy gond?" Borsos-Szabó Ágnes úgy válaszolt: szerinte mindenkinek az lenne jó, ha megtalálná a saját útját. 

Nem biztos, hogy a nagycsalád való valakinek, ez csak bizonyos embereknek jó út - mondta. A jogi referens hozzáfűzte: van, aki az egészen nagy családját sem érzi nagy gondnak, míg mások az egy-két gyermeket is nagyobb gondnak érzik.
(inforadio.hu)

You have no rights to post comments