Az ISIS által elrabolt egyiptomi keresztény családja választhat: iszlám, váltságdíj vagy halál

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. július 22. szerda

Három lehetőséget vázolt fel a dzsihadista szervezet az egyiptomi keresztény túsz családjának, akit július 19-én hurcolt el Líbiában: a rokonok a telefonon közölt feltételek szerint most az iszlám hitre való áttérés, a váltságdíj kifizetése vagy a túsz halála közül választhatnak – tájékoztat az MTI.

Az al-Vatan című egyiptomi napilap július 20-i, hétfői számának tudósítása szerint az Iszlám Állam (ISIS) egy nappal korábban jelentette be, hogy Líbiában elrabolt három afrikai keresztényt. A közlemény szerint az egyiptomi kopt mellett egy ghánai és egy nigériai állampolgár van a terroristák fogságában, s ezt a nemzetközileg elismert líbiai kormány katonai szóvivője, Mohamed el-Hedzsázi is megerősítette.

Az al-Vatan az egyiptomi vendégmunkás fivérére hivatkozva azt írta, hogy a túsz családja tárgyalásokat folytat az emberrablókkal. A felső-egyiptomi Szóhág tartományban található falucska, Kóm Badrár egy másik lakója szerint a 21 éves Bahít Afrank Nádzseh Abíd tíz napja szökött át a szomszéd országba, röviddel azután, hogy megismert valakit, aki egyiptomi vendégmunkásokat juttat át a líbiai határon.

A beszámoló szerint Abíd hét másik ember társaságában kelt útra, akik közül mindenki muzulmán vallású volt. A vendégmunkások egy mikrobuszban tartottak Tripoli felé, amikor az ISIS egyik ellenőrzőpontjánál megállították őket.

A líbiai katonai szóvivő, Hedzsázi szerint a három keresztényt az ISIS által májusban elfoglalt kikötővárostól, a líbiai partvonal közepén fekvő Szirttől délkeletre, en-Naufalíja település közelében ejtették foglyul.

Az egyiptomi túsz rokonai szerint a dzsihadisták 20 ezer dollár (közel 5,7 millió forint) váltságdíjat követelnek. A család elfogadta az összeget, és jelenleg annak összegyűjtésén fáradozik.

Az Iszlám Állam líbiai ága februárban húsz egyiptomi és egy nem azonosított származású afrikai keresztényt fejezett le kamerák előtt, áprilisban pedig harminc etióp kereszténnyel végeztek hasonlóan brutális módon.

A líbiai forradalom előtt becslések szerint legkevesebb egymillió egyiptomi vendégmunkás dolgozott az olajban gazdag szomszéd országban, így biztosítva hátrahagyott családjuk megélhetését. Sajtóértesülések szerint a nyomor elől továbbra is sok egyiptomi menekül a polgárháborús vidékre a rájuk leselkedő veszélyek és a Kairó által bejelentett utazási tilalom ellenére.

Magyar Kurír

You have no rights to post comments