Szentmisével és lelki programokkal is várja a fiatalokat a bálványosi szabadegyetem és diáktábor

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. július 25. szombat

Július 21-től 26-ig tart a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor a székelyföldi Tusnádfürdőn, amelynek mottója: „Több mint fesztivál!” Az ötnapos rendezvényen mindennap lehetőség van szentmisén való részvételre – olvasható a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség honlapján.

A Tusványos ebben az évben is több mint fesztivál, hiszen minden reggel 9 órától szentmisét celebrálnak a tábor területén a Corvina udvarban, azt követően pedig egész nap lehetőség van személyes beszélgetésre is a táborban jelen lévő papokkal. 

A fesztiválmissziónak évek óta más rendezvényeken is helyet adó ökumenikus „Keskeny út”-sátor idén is megnyitotta kapuit, ahová áhítatra, beszélgetésre, előadásokra várják a résztvevőket.

A bálványosi szabadegyetem július 22-i ünnepélyes megnyitóján Balázs-Hegedűs József tusnádfürdői plébános is köszöntötte a tábor résztvevőit:

„Az idei mottó, Több mint fesztivál!, már nevében is jelzi, hogy a rendezvény több mint a Kárpát-medence magyarságának seregszemléje, több mint ünnepi játékok vagy ünnepi előadások sorozata. Itt a mindennapi életünkről lesz szó.

Elsősorban nemzeti létünkről és a szomszéd népekkel való kapcsolatunkról, valamint a magyarság értékvédéséről és értékteremtéséről” – emelte ki beszédében Balázs-Hegedűs József.

„…az értékvédést atyáink hitének megvédésére vonatkoztatom, mert politikai széttagoltságba, diaszpóralétbe taszított kultúrákra jellemző módon a hagyomány, az apák hitének a megőrzése és továbbadása a legfontosabb!”– figyelmeztetett.

Hozzátette: „Ami az értékteremtést illeti, ahhoz életerős fiatalságra és munkahelyekre van szükség. Fáradozzunk tehát azért, hogy az elvándorlásnak gátat vessünk, munkahelykínálattal pedig tartsuk itthon a magyar ifjúságot.”

„Keresztény értékeink védése és értékteremtésünk adja azt a lelki többletet, amelyre ma Európának és a világnak szüksége van. Ha ezt tesszük, akkor »A magyar név megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez« – ahogy azt Nemzeti dalunkban Petőfi Sándor megírta. És naponta kérjük a Teremtőt nemzeti imánkkal: »Isten, áldd meg a magyart!« És áldja meg a 2015. évi Tusványost is!” – zárta köszöntőjét a tusnádfürdői plébános.

A fesztivál részletes programjáról az egyes napok előadásairól szóló beszámolókkal együtt itt tájékozódhat.

Fotó: Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség; Tusványos.ro

Magyar Kurír

You have no rights to post comments