Titokzatos feliratokat találtak egy 2000 éves fürdő falain Izraelben

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. augusztus 08. szombat

Titokzatos, kódolt ókori üzeneteket találtak az Izraeli Régészeti Hatóság szakemberei egy nemrég feltárt kétezer éves rituális fürdő falain Jeruzsálemben. Véletlenül fedezték fel a feliratokat két hónappal ezelőtt, amikor egy óvoda építésének megkezdése előtt régészeti rutinfeltárást végeztek a Jeruzsálem déli részén található Arnona elnevezésű környéken - közölte a hatóság.

Az ásatás eredményeként bukkantak rá a Kr. u. első századra datálható nagyméretű rituális fürdőre - héber nevén mikvére - egy föld alatti barlangban. A fürdőrészbe egy mindkét oldalán padokkal kirakott előcsarnok vezetett, az épület mellett a régészek egy szőlőprést is feltártak.
A mikve falait számos falfestménnyel és felirattal díszítették, amelyeket sárból, koromból készítettek, vagy véstek - olvasható a hatóság közleményében. A feliratokat a második templom időszakára (Kr. e. 530 - Kr. u. 70) jellemző módon arámiul, de héber folyóírással rögzítették.
A falakon található szimbólumok között található csónak, pálmafa, különböző növényfajok és feltehetően egy zsidó rituális gyertyatartó, azaz menóra ábrázolása is. A kutatók szerint ezek gyakori elemek voltak az időszak vizuális művészetében. Royee Greenwald és Alexander Wiegmann, az ásatások vezetői elmondták, hogy a feliratok értelme egyelőre rejtély, feltételezések szerint néhány felirat esetleg személynevekre utalhat.
A falakon található szimbólumok között található csónak, pálmafa, különböző növényfajok és feltehetően egy zsidó rituális gyertyatartó, azaz menóra ábrázolása is
A tudósok szerint a feltehetően menórát ábrázoló rajz kivételes, hiszen ebben az időben többnyire tartózkodtak a jeruzsálemi templomban található szakrális tárgy ábrázolásától. Hozzátették, hogy
a szimbólumokat világi, valamint vallásos, mély spiritualitásról tanúskodó ábrázolásokként is lehet értelmezni.
A régészek véleménye szerint a helyszínről eltávolított festmények jelenleg rendkívül kényesek, és könnyen károsodhatnak, ha levegőnek teszik ki őket. A látványos művészeti emlékeket később nyilvános kiállításon akarják bemutatni, ám előbb megőrzésüket szolgáló eljárásoknak vetik alá a régészeti hatóság laboratóriumaiban.
(origo.hu)

You have no rights to post comments