A tengerszint-emelkedés csak rosszabb lesz

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. augusztus 31. hétfő

Átlagosan körülbelül hét centiméterrel emelkedett a tengerszint világszerte 1992 óta – állítja a NASA. A folyamat a melegedő óceánokra, valamint az olvadó gleccserekre és sarki jégtáblákra vezethető vissza. A későbbiekben sem számíthatunk a helyzet javulására.

Az információt a NASA műholdjai által begyűjtött adatok szolgáltatták – írta a Time. Az amerikai űrügynökség a vízszint változásáról animációt is készített. A narancssárga és piros színnel jelölt területeken emelkedést, a kékre és fehérre színezett térségekben pedig csökkenést lehetett tapasztalni.
A helyzet csak tovább fog romlani a jövőben” – mondta Steve Nerem, a Coloradói Egyetem geofizikusa egy szerdai panelbeszélgetésen. 2013-ban egy ENSZ-testület még azt jósolta, hogy 2100-ig a tengerek szintje 0,3-0,9 méterrel fog megemelkedni. Most nagyon úgy tűnik, hogy a legrosszabb forgatókönyv fog megvalósulni, és akár egy méteres tengerszint emelkedésre is számítani lehet.

Nem egyenletes változás
A változás – amint a videóban is látszik - nem egyenletes. Egyes térségekben a tengerszint több mint 20 centiméterrel megemelkedett, másutt – például az Egyesült Államok nyugati partvidéke mentén – csökkent a vízszint. A tudósok azonban arra figyelmeztetnek, hogy a kedvező kép csak ideiglenes, és a tengeráramlások, valamint a ciklikus természeti folyamatok miatt az eddig megkímélt térségekben is drasztikus vízszint-emelkedés várható az elkövetkező 20 évben.
A szakértők szerint nehéz előre megjósolni milyen mértékben fog olvadni a sarki jég az elkövetkező időszakban. Még ha a folyamat meg is áll vagy lelassul, évszázadokba fog telni, hogy a klímaváltozás előtti tengerszint visszaálljon.
(origo.hu)

You have no rights to post comments