Afrikai püspökök éles hangú nyilatkozata

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. szeptember 21. hétfő

A püspökök nemet mondtak Afrika újragyarmatosítására, melyet „fejlesztési, nevelési és egészségi projektekbe csomagolnak”. Az afrikai katolikus püspökök accrai csúcsértekezlete határozott állásfoglalásával egyenesen az ENSZ közgyűlés szeptember 25. és 27. közötti találkozójához fordul: „Legyetek bátrak és kötelezzétek el magatokat abban, hogy szeretitek, és szeretetben szolgáljátok Afrikát”.

Afrika a világ harmadik legnépesebb földrésze, összlakossága 1,1 milliárd, ennek 18 százaléka katolikus. 198 millió katolikus keresztény nevében fogalmazta meg véleményét a ghánai Accrában ülésező 45 afrikai főpásztor – tudósít a Vatikáni Rádió.

„Meg kell védeni és szolgálni kell az évszázados afrikai értékeket, le kell mondani az élvezet, a pénz és a hatalom csábításairól”. „Kívülről elkövetett támadások sebesítettek meg bennünket, melyek az élet, a család, a fiatalok és a nők egészséges fejlődése, valamint az öregjeink ellen irányulnak” – írják a püspökök. Élesen szólnak „az önző és perverz értékekről, melyeket ráerőszakolnak a földrészünkre, méghozzá növekvő agresszivitással. Olyan individualizmust és idegen hedonizmust vezetnek be az itteni társadalmunkba, amelyet korábban sohasem ismertünk”.

A püspökök riadót fújnak „az új és rettenetes gyarmatosító szellem ellen, mely olyan kecsegtető szavak mögé bújtatva, mint «szabadság, egyenlőség, jogok, függetlenség, demokrácia, fejlődés» olyan jólhangzó programokat ígér, mint például „Egészség, szexuális és reproduktív jogok” valamint a „Segítség a fejlődéshez”. Pedig az „ilyen elnevezések mögött – rántják le a leplet a hazugságról az afrikai püspökök – valójában az óvszerek, a fogamzásgátló tabletták propagálása, a morális tartás nélküli iskolai szexuális nevelés bevezetése, az abortusz és a nemek távlati tervezése áll. Ez a halál civilizációja számunkra, mely a szegényekre, a gyengékre zúdul, kihasználva az afrikai lakosság és a vezetőik tudatlanságát”.

Afrika püspökei nagy hangon, kiáltva „kérik a kontinens lakossága emberi méltóságának tiszteletben tartását, mert Afrika nem egy potenciális piac a fogamzásgátló szereket gyártó gyógyszeripar számára”. „Ötven évvel a gyarmatosítás után, vajon nincs-e itt az ideje, hogy Afrika népei maguk döntsenek önmeghatározásukról? Elutasítjuk a Maputu egyezményt, mondják a püspökök, mely a csecsemőhalandóság csökkentésének örve alatt – nemzetközi politikai és gazdasági nyomás hatására – valójában egyetlen célt tart szem előtt: az afrikai lakosság ellenőrzését és létszámának drasztikus csökkentését, valamint a házasság és a család megtervezett szétrombolását”. Sistergő szavaikat még nyomatékosítják az afrikai püspökök: „Kategorikusan nemet kel mondanunk ennek a tervnek, mely meggyilkolja Afrikát!”

Éles hangú nyilatkozatában a 45 püspök rámutat még „a pénzimádat nevében születő rabszolgaságra, és arra szólítják a politikai és vallási vezetőket, hogy nagy figyelemmel és alaposan tanulmányozzák és elemezzék a világkormányzás fejlesztési programjait, mert azok, miközben jólétről és felvirágzásról beszélnek, valójában az alapvető emberi értékek, az emberi személy méltósága és szentsége tiszteletének tényleges romboló programjai”. Felhívásukat az afrikai püspökök „kiterjesztik a kontinens többi keresztény felekezetére, a muzulmánokra és az afrikai hagyományos vallásokra is”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

You have no rights to post comments