Életmódváltással tehetünk a rák ellen

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. október 10. szombat

24 daganatos betegség 13 kockázati tényezőjét azonosították ausztrál kutatók, akik azt is kimutatták, hogy csupán 6 kockázati tényező kiiktatásával megelőzhető lenne a rákbetegségek egyharmada – írja az MTI. A kockázati tényezők közül 13-at azonosítottak, de a daganatos megbetegedések 90 százalékát az alábbiak okozzák:

- a dohányzás,
- az UV-sugárzásnak való kitettség,
- a testsúly,
- a rossz étrend
- és az alkohol.
Az Australian and New Zealand Journal of Public Health című folyóiratban közzétett tanulmányt a tanács finanszírozásával a queenslandi QIRM Berghofer Orvostudományi Kutatóintézet szakemberei készítették. Ausztráliában összesen 37 ezer rákbeteg él.
Sanchia Aranda professzor, az Ausztráliai Ráktanács vezérigazgatója elmondta, hogy a rossz étrend a túl sok vörös és feldolgozott hús, a kevés gyümölcs, zöldség és növényi rost fogyasztását jelenti.
Mindig is tudtuk, hogy ez összefüggésben van a daganatos betegségek kialakulásával, de nem tudtuk számszerűleg kimutatni, csupán a dohányzás esetében. – mondta Aranda.
A tanulmányban azt is számszerűsítették, hogy a dohányzás a tüdőrák mellett hány bél- és hólyagrákos esetet okozott az ötödik kontinensen 2010-ben: előbbi 951-et, utóbbit 781-et. Aranda megjegyezte, hogy az emberek valószínűleg nem tudják, hogy a túlsúly és a rák között is összefüggés van, pedig évente négyezer daganatos betegséget lehetne megelőzni a fogyókúrával.
(index.hu)

You have no rights to post comments