Az Iszlám Állam gyarapítani és erősíteni fogja az Egyházat

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. október 11. vasárnap

A közel-keleti tömeges vértanúságot, mint minden korábbit, a kereszténység történelmi jelentőségű terjedése fogja követni. Szent II. János Pál megjövendölte.  „A második évezred végén az Egyház újra a vértanúk egyháza lett” – mondta a kereszténység harmadik évezrede elé tekintve. „Az első évezred Egyháza a vértanúk véréből született. Vajon nem így lesz-e a most kezdődő évszázadban, évezredben is?”

Kétségkívül így lesz. A vértanúk vére mindig megújulást hoz, több okból is.
Egyrészt rávilágít, milyen döbbenetes a kontraszt a keresztény élet szépsége és Krisztus ellenségeinek gonoszsága között.
Az Iszlám Állam huszonegy egyiptomi áldozata közül tizenhárman az elszegényedett Al Aour településről származó keresztény munkások voltak. Életükről a Huffington Post és a CNN közöl cikket és videókat.
A 32 éves Hani Abdel Messihah négy gyermeket, három lányt és egy fiút hagyott hátra. Felesége „gyengéd, kedves” emberként emlékezik rá. „Mindannyiunkról gondoskodott. Sokszor megölelt, megcsókolt. Imádság volt mindenben, amit mondott.”
Juszef Sukri 24 évesen vállalt munkát Líbiában, a veszély ellenére. Azt mondta, nem fél, mert Isten vele van. Bátyja rendkívül tisztelte: „Úgy élt, ahogy meg van írva. Nem emlékszem, hogy bármit helytelenül tett volna.”
A hozzátartozók nagyon emberien jellemezték a vértanúvá lett keresztényeket: „nagyon édes volt”, „könnyen zavarba jött”, „akkor volt legboldogabb, ha együtt lehetett a családjával, a gyerekeivel.”
Történetükben az első évezred vértanúinak élete visszhangzik: „Nézzétek, mennyire szeretik egymást!”
Mennyire más világ ez, mint az Iszlám Államé, melynek szóvivője, Abu Mohamed al-Adnani szeptemberben arra buzdította valamennyi követőjét, hogy keressen valakit, aki nem az iszlám híve, és „zúzza szét a fejét kővel, szúrja le késsel, üsse el autóval, taszítsa le egy magaslatról, fojtsa meg vagy mérgezze meg.”
A vértanúk legfőbb tette ez: megmutatják a világnak, hogy a szeretet népe vagyunk, a gyűlölettel szemben. Ebben a küzdelemben mindig a szereteté a végső győzelem.
A vértanúság ugyanakkor közvetlenül erősíti Krisztus követőit. Az egyháztörténelem legnagyobb botrányával, a keresztények megosztottságával szemben a leghatékonyabb erő a vértanúk szenvedése. „Csak azért gyilkolták meg őket, mert keresztények.” „Legyenek katolikusok, ortodoxok, koptok, lutheránusok, nem számít: keresztények! A vér ugyanaz. A vér megvallja Krisztust” – mondta az egyiptomi vértanúkról Ferenc pápa.
Ráeszmélünk végre, hogy a kereszt lábánál egymás mellé tudunk állni. A kereszt a végső oka annak, hogy – Tertullianus szavaival – „a vértanúk vére a kereszténység magvetése”. A kereszt logikája: az áldozat növeli a hitet, a reményt és a szeretetet. Amikor testvéreink életüket adják a hitért, bennünk is megerősödik a hithez való ragaszkodás. A Közel-Kelet is meg fogja tanulni ezt, mint ahogy a kommunisták is rájöttek, amikor megpróbálták kiirtani a hitet Közép- és Kelet-Európában.
Az egyiptomi vértanúk hősies tanúságtételének máris érezhető a hatása. Juszef Sukri bátyja, a 27 éves Senuda megnézte az öccse vértanúságát rögzítő videót. Elmondja: látta, hogy erőt kapott az utolsó pillanatokban, és „mennyei ragyogás volt az arcán, még azután is, hogy lefejezték. Ez vigasztalt.” Mina Aziz bátyja számára is megerősítő volt a videó: „Az utolsó pillanatban Jézus neve volt az ajkukon. A vértanúság pillanatában így fohászkodtak: ‘Istenünk, irgalmazz nekünk!’ Az egész falu büszke rájuk.”
Az egész Egyház büszke rájuk. Tanúságtételük nem fog veszendőbe menni. Áldozatuk nyomán erősebb lesz, feltámad az Egyház. Újra megmutatjuk a világnak, hogy a szeretet erősebb, mint a halál.
(párKatt.hu)

Hozzászólások   

#2 barnan 2015-10-11 09:35
Korábbról...

"Az ISIS többet adott nekünk, mint amit kérhettünk, mert nem vágták ki azt a részt, amikor megvallották a hitüket és segítségül hívták Jézus Krisztust. Az ISIS megerősítette a hitünket...

- Hogy éreztél, amikor a légicsapások elkezdődtek és láttad az ISIS tagok holttesteit? – tereli a műsorvezető a témát a bosszú kérdésére.

- Megmondom neked az igazságot. Egészen a római idők óta mi, keresztények célpontok vagyunk a vértanúságra. Ez megkönnyíti számunkra az ilyen krízisek elviselését, mert a Biblia azt mondja, hogy szeressük az ellenségeinket, és áldjuk azokat, akik bennünket átkoznak. Vagyis nincs bosszúvágy. Megbocsátás van.

A műsorvezető ezután megkérdezi tőle, hogy tudna-e imádkozni azért, hogy az elkövetők bocsánatot nyerjenek. A testvér ekkor elmeséli az édesanyjukkal való beszélgetését, aki aznap két fiát veszítette el. Hatvanas éveiben járó, tanulatlan édesanyjától azt kérdezte, mit tenne, ha meglátná az egyik ISIS-tagot az utcán, és megtudná, ő volt a fiai hóhéra. Az édesanyja azt válaszolta: „Behívnám a házunkba, és imádkoznék érte, hogy megnyíljanak a szemei, mert segített nekünk bemenni a mennyek országába!”

Az interjú végén a vértanúságot szenvedett kopt fiúk bátyja hangosan imádkozik az IS-tagokért: „Drága Istenem, nyisd meg a szemüket, hogy üdvözüljenek! Szabadítsd meg őket a tudatlanságból és a rossz tanoktól, amiket tanítottak nekik! Ámen.”

Az elmúlt évtizedben rendkívüli evangéliumi ébredés futott végig az egyiptomi kopt egyházon. Bibliatanulmány ozó körök alakultak szerte a Nílus-parti városokban, megerősödtek a felekezetközi kapcsolatok, új, hatalmasra duzzadt gyülekezetek jöttek létre, fiatalok tízezreit ragadta magával a megújulás. 2011. november 11-én a muszlim tengerben élő, marginalizált, kívülről fojtogatott keresztények felekezetközi virrasztásra és dicsőítésre gyűltek egybe, hogy együtt erősödjenek hitükben. Több, mint ötvenezer Jézus-követő találkozott a mokkatami barlangoknál."
#1 barnan 2015-10-11 09:34
"Hazájukban évszázadokon át kirekesztették őket, de a XVIII. kerületi Szemeretelep lakóival jól megférnek - ők az Egyiptomból származó kopt keresztények, akiknek első templomát szentelték fel Magyarországon. ..

Kiss Lászlót (ref. lelkészt) egyszer felhívta egy idős asszony, és kérdezte, hogy kik a szomszédai. Két nehéz szatyorral tartott hazafelé, amikor egy diakónus a hosszú fehér ruhájában kiszaladt, hazakísérte, majd eltűnt. A néni megkérdezte, hogy angyalok ezek? - mondta Kiss, aki szerint ez a történet is mutatja, hogy a koptok milyen komolyan veszik a kereszténységet ." [origo]

"Mit tanácsolna ebben a válságos helyzetben Európa vezető politikusainak?

A politikához nincs közöm, az egyházaknak viszont azt: közeledjenek még inkább Krisztushoz, híveiket vigyék közelebb Istenhez. Kopogjanak be az emberekhez, kérdezzék meg, hol van a Szentírás és Jézus az életükben. Tanítsák meg az embereket, hogyan kerüljenek közelebb Krisztushoz, és a hitük megerősödik. Nemrég huszonegy vértanú halt meg Líbiában, akiket az Iszlám Állam fejezett le.

Túlélhették volna, ha áttérnek az iszlámra, de ők Istent választották, és kitartottak a hitük mellett. Ez annak a gyümölcse, hogy már a gyerekeknek is Jézus szeretetét tanítjuk, mert nincs más megmentő rajta kívül, valódi békét a szívekbe csak ő adhat, mert azt mondta: a békességet adom nektek." [Magyarországi Kopt Egyház vezetője]

You have no rights to post comments