Életmentő műtétet támogatott, elítélték

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. február 04. szombat

Január 28-án hoztak ítéletet Szudánban Petr Jašek cseh misszionárius és két társa, Hassan Abduraheem Kodi Taour pásztor és Abdulmonem Abdumawla ügyében. Bár a per egy másik vádlottját korábban szabadon engedték, az 52 éves cseh misszionáriust Petr Jasek-et 23 és fél év börtönbüntetésre, két szudáni társát pedig 12-12 évre ítélte a Karthoumi Büntetőbíróság.

A misszionáriust kémkedés és gyűlöletkeltés, segítőit pedig bűnrészesség vádjával ítélték el. Petr Jašek egy súlyos égési sérülést szenvedett diák műtétjének támogatása miatt érkezett az országba, de haza már nem térhetett, mivel 2015 decemberében a szudáni titkosszolgálat a repülőtéren letartóztatta. Keresztény hite és kapcsolatai valószínűleg elsődleges okai voltak elfogásának, melynek célja az volt, hogy elejét vegyék minden rendszerkritikának, vagyis bármilyen a szudáni iszlám rezsimmel szembeni véleménynyilvánításnak. 

A bíróság a misszionárius laptopjának egy videóját használta fel bizonyítékként, melyen egy külföldi személy beszélget a helyiekkel. Szerintük ez egyértelműen azt igazolja, hogy Petr Jašek és két társa le akarták rombolni Szudán jó hírét, mivel információkat gyűjtöttek a keresztények üldözéséről és az országban folyó népirtásról. Szudán elnökét, az iszlamista Omar al-Bashir-t egyébként népirtással és emberiség elleni bűncselekményekkel vádolja a Nemzetközi Büntetőbíróság. Az elnök nem titkolt célja fölszámolni a keresztény jelenlétet az országban.

Szudán az ötödik az Open Doors szervezet listáján, melyen azok az országok szerepelnek, ahol a legnehezebb a keresztények helyzete, ahol a legsúlyosabb jogsértéseknek vannak kitéve.

Talán az első nagy tiltakozó hullámunknak és 380 000 aláírásunknak is köszönhető, hogy kivégzés helyett 23 év börtön lett az ítélet. Nem tudhatjuk. Viszont az tény, hogy egy szudáni börtönben egy 52 éves férfi számára 23 év börtön egyenlő a lassú halállal. Mennyi ideig bírhatja ki egy ember az erőszakot és a betegségeket és az alultápláltságot?

Magyar nyelvű petíciónkhoz eddig közel 10 000 ember csatlakozott.

Kampányunkat folytatjuk: arra kérjük a szudáni elnököt, adjon kegyelmet Petr Jasek-nek, Hassan Abduraheem Kodi Taour-nak és Abdulmonem Abdumawla-nak. Ezenkívül azzal a kéréssel fordulunk Magyarország külügyminiszteréhez, Szijjártó Péterhez, és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárhoz, dr. Török Tamáshoz, hogy tegyenek meg minden lehetséges diplomáciai lépést Petr Jasek, Hassan Abduraheem Kodi Taour pásztor és Abdulmonem Abdumawla szabadon bocsátása érdekében.

Petíciónkat a következő hetekben személyesen tervezzük átadni nekik, illetve Adil Bashir Hassan Bashir szudáni nagykövetnek.

Válaszukról és a további fejleményekről tájékoztatjuk az aláírókat!

Aláírni itt lehet: http://citizengo.org/hu/pr/38644-engedjek-szabadon-cseh-misszionariust?dr=141552::57d2b681a89cc4d0e5d6470f224e0a20&utm_source=email&mkt_tok=eyJpIjoiTWpkbU5qSTJOVFJsWXpVeSIsInQiOiJseXlnSDBsQ205QWZ4OHQxbFdqaGxabVltSWhvQlM5a0lESzczVXcxR2lxZ3pUTWRkWHVFMUJXSVJTZkdtTVJVaVZJa1wvTmJQbE9najJIQ1JabGpBQm5sWFJFM3NhV2FtVElxUUlaWkxJcm5aaGxxaGtqUERjXC9MZkhHVW5naHFtIn0%3D 

You have no rights to post comments