Drasztikus paphiány

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. június 14. szerda

Egyre kisebb az utánpótlás és egyre súlyosabb gond az elöregedés, a magyar papság létszáma tíz év alatt 20 százalékkal csökkent. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) által kiadott MTI-tájékoztatás szerint „20 újmisés pappal gazdagodik a Magyar Katolikus Egyház”. Bár tarthatnak még elvétve papszentelést az év hátralévő hónapjaiban is, az már most biztosan állítható, hogy a gyarapodás üteme egy évtized alatt feleződött: az idén megyénként legfeljebb egy-egy új pap állhat szolgálatba.

A MKPK Sajtóirodája minden évben megküldi a távirati irodának az aktuális létszámadatokat. 2006 júniusában még jóval kedvezőbb helyzetről számoltak be, akkor 36 új papot szenteltek fel.
Az Annuarium Statisticum Ecclesiae, vagyis az egyházi statisztika szerint jelenleg 2110 katolikus pap szolgál Magyarországon. (Az átfutás miatt egyéves csúszással kell számolni a létszámösszesítéseket, így a legfrissebb adatok valójában 2016-ra értendőek).  A tavaly közzétett, tehát 2015-re vonatkozó adatsorban még 2170 pap szerepelt.
Az MKPK évente közzétett, de az általánosításokat szigorúan kerülő adatsoraiból egyértelműen kiolvasható, hogy az összlétszám az elmúlt években folyamatosan csökkent. A 2006-ban közzétett, tehát 2005-ös adatok szerint 2576 katolikus pap dolgozott országszerte. A különbség több mint 460 fő, ami nagyjából 20 százalékos csökkenés.
Az igazán súlyos gondok azonban csak most jöhetnek. A csökkenő utánpótlás mellett ugyanis egyre nagyobb gondot fog okozni a papság elöregedése. Egyre nagyobb hányad éri el, vagy már jóval túl is haladja a nyugdíjkorhatárt.
A Győri Egyházmegyében például a papság több mint fele már betöltötte a 73. életévét.
Az egyfős évi utánpótlás miatt nyilvánvaló, hogy hamarosan katasztrofális emberhiánnyal kell majd szembenézni. A 24.hu januárban beszámolt róla, hogy Veres András püspök egy „önfelszámolási” tervet jelentett be. Néhány éven belül a mostani közel százról nagyjából felére csökkentik a plébániák számát. A papságnak kell eldöntenie, hogy melyik plébániát zárják be, melyik maradjon.

(24.hu)

You have no rights to post comments