Milyen szándékokra imádkozzunk hazánkért?

Kategória: Eheti Megjelent: 2024. január 08. hétfő

Húsz évvel ezelőtt szerveztünk először imanapot hazánkért január 18-ára, Árpád-házi Szent Margit ünnepére – akkor még Nemzeti Imanap néven -, és évek óta imakilencedet is tartunk előtte (ami most szerdán, 10-én kezdődik). A kilenced alatt már megfogalmazunk imaszándékokat – most azonban elbizonytalanodtam, hogy mik legyenek azok, aminek oka egy tapasztalatom, amit a honlappal kapcsolatban és személyes beszélgetésekben is megélek.

Úgy tűnik számomra, hogy az emberek egyre inkább bezárkóznak a saját „információs buborékjukba”, és ha olyat hallanak, olvasnak, ami egy kicsit is eltér ettől, azt gyanakodva, ellenségesen fogadják.
Az én elképzelésem a honlapunkról az, hogy egy „széles látókörű keresztény honlap” legyen, sokféle hírrel, tartalommal. A hazánkat érintő „érzékenyebb témákról” pedig sokszor csak adatokat, tényeket teszek fel, hogy az olvasó, néző maga is elgondolkodhasson, mérlegelhessen és dönthessen azokról. Egyre többször azonban az történik, hogy maga az adat is támadást vált ki. Ha például kiteszek egy adatsort az inflációról, vagy a családi pótlékról, azt rögtön a kormány elleni, és – kiterjesztve -, a hazánk és kereszténységünk elleni támadásnak veszik, holott erről szó sincs. (Mintha a régi kérdés kerülne újra elő: tessék mondani, gondolkodni még szabad? Vagy már az is hazaárulás?) Ha viszont a bűnök kerülnek szóba, akkor azt éppen nem akarja senki magára érteni, hanem csakis a „másik oldalra”…
Hasonlóképp az egyházunkról szóló híradásoknál. Hol a liberálisabb felfogásúaknak nem tetszik valami, hol a konzervatívabbaknak, mi pedig itt ülünk a két szék között a pad alatt. Ferenc pápáról egyesek úgy mondanak mindenféle rosszat, hogy el se olvassák, hogy mit mond, miről ír, nekik elég az előítélet. Mások szerint pedig túl konzervatív, ellene áll a valódi változásoknak…
Nagy probléma ez a szétesettség és elzárkózás, hiszen az Imanapon – és előtte a kilenced folyamán -, azt szeretnénk, ha mindenki magáévá tudná tenni az imaszándékokat. De mi történne, ha az egyik nap például az oktatás- és egészségügy helyzetének javulásáért imádkoznánk? Vajon nem vennék-e ezt is kritikának és támadásnak némelyek? (Tudjuk, hogy csökken a nemzeti költségvetésben a két területre fordított összeg százalékos aránya, de ha nem így lenne, akkor is mindig ráférne ezekre a területekre a több támogatás a világ legtöbb országában…)
Lehet-e olyan imaszándékokat írni, amelyek áthidalják a szakadékot, amik képesek „betörni” a zárt információs buborékokba és valahogy összekapcsolni az embereket Isten előtt?
Nem tudom. Mindenesetre az idén megpróbálkozom egy másik megoldással. Minthogy az évi vezérigét is a Jelenések könyve elejéről kaptuk, ezért arra gondoltam, hogy a Jelenések könyve 2-3. fejezetében olvasható, az egyházaknak szóló hét levélből veszem ki az imaszándékokat. Ezek ugyanis nem egyes konkrét dolgokra irányulnak, hanem inkább az egész mögött meghúzódó mély motivációkra. Például az első levélben az Úr arra panaszkodik, hogy a közösség elhagyta az első szeretetet – elgondolkodni azon, hogy ez mit jelent és mik ennek a következményei, majd imádkozni az első szeretet helyreállításáért, ez talán mindannyiunk számára elfogadható.
Egy dolog biztos: hihetetlenül rá vagyunk szorulva Isten irgalmára. Ha Ő nem segít, szétesik az életünk, közösségeink, összetörik egyházunk és hazánk, ahogy a világ is egyre jobban belesüllyed a háború és káosz állapotába. De nem szükségszerű, hogy ez így történjen! Imáink, szavaink és tetteink Isten kegyelmével együtt képesek megállítani a romlást és visszafordítani a bajt!
Január 18. csütörtök, Imanap hazánkért. Kérlek, ajánljatok fel szentmisét ezen a napon hazánkért, és ti is imádkozzatok személyesen, közösségben és ahogy csak lehet egész népünkért! (Ezen a napon délelőtt 9-13 óra között nyitva lesz a törökbálinti Szeretetláng kápolna is, és a szentmisét is erre a szándékra ajánljuk fel.) Előtte pedig ti is kapcsolódjatok be a január 10-én, szerdán kezdődő imakilencedbe! Én minden nap kiteszem a honlapunkra (szeretefoldje.hu) az imaszándékot, de ez csak egy ajánlat, mindenki szabadon imádkozhat egyházunkért és hazánkért, népünkért és nemzetünkért…
Sípos (S) Gyula (www.szeretetfoldje.hu)

You have no rights to post comments