Milyen pápát szeretnénk?

Kategória: Eheti Megjelent: 2013. március 11. hétfő

Idős vagy fiatal, konzervatív vagy liberális, erős vagy gyenge – vagy éppen egyik se? Mi lenne a legjobb az Egyháznak?

XVI. Benedek pápa utódjának nem mindennapi feladatokkal kell szembenéznie és megküzdenie. Az Istenbe vetett hit és a római katolikus egyházba vetett bizalom gyengülésével, pénzügyi és pedofil-botrányokkal, erőteljes hit- és egyházellenes támadásokkal, belső megosztottsággal – és még hosszasan sorolhatnánk a problémákat és nehézségeket.

Én azt hiszem, mi olyan pápát szeretnénk, aki képes erőteljesen megvédeni a katolikus keresztény hit fundamentumát, a hitigazságok rendszerét (dogmákat) – ugyanakkor van ereje a csak egyházfegyelmi, történeti okokból az egyházi élet részévé vált és rögzült nézeteket, rendszereket felülvizsgálni. Kézen fekvő példa erre a papi nőtlenség. Tudjuk jól, hogy a Pál apostol leveleiben az egyházi vezetőnél, püspöknél azt a kívánalmat fogalmazza meg, hogy az legyen (legfeljebb) egyszer házasodott, hűséges, megbízható ember. Aztán történeti okok miatt a katolikus egyház szükségesnek tartotta a nőtlen papság bevezetését – egyházfegyelmi okokból. (Ez sem kizárólagos: megözvegyült házas ember most is pappá szentelhető és a görög katolikus szertartású egyházrészekben bizonyos feltételek mellett házas ember is lehet pap, ahogy az ortodox egyházakban is, akikkel egyébként leginkább hitazonosságban vagyunk.)

Olyan pápát szeretnénk, aki képes fenntartani, sőt előmozdítani az Egyház hierarchikus és karizmatikus egységét – ugyanakkor nem megy bele elvtelen vagy hitellenes kompromisszumokba (pl.: homoszexuális házasság, abortusz engedélyezése, stb.) Jó példa erre a Don Bosco prófétai álmában szereplő pápa, aki az Egyház – más hajók által támadott – hajóját a viharos tengeren képes megvédeni, majd kikötni a két oszlophoz (a nagyobbik oszlopon az Oltáriszentség, a kisebbiken a Szűzanya).

Nagylelkű, de fegyelmezett életű pápát szeretnénk, aki képes párbeszédre a világgal, de aki nem megvezethető, nem tudják csőbe húzni, nem ül fel üres ígéreteknek. Aki sem a vatikáni bank, sem botrányos életű bíborosok érdekeit nem tartja azonosnak az Egyház érdekeivel és van bátorsága és ereje küzdeni a megtisztulásért, még ha emiatt neki és mindannyiunknak fájdalmas dolgokon – a megtisztulás útján – is kell keresztül mennünk.

Aki képes megállni a vádak, fenyegetések közepette és töretlenül hirdetni Jézus Krisztus Örömhírét a világnak.

Aki otthon van a tömegkommunikáció világában is és tudja kezelni, használni azt.

Aki eszközeiben modern, de hitében értékőrző.

Aki képes elérni, hogy csökkenjen a keresztények üldözése és megsemmisítése a világban, erőt ad az üldözötteknek és megújulást az ellankadt tagoknak.

Mire végére érnénk a felsorolásnak, kiderül, hogy valami keresztény szuperment szeretnénk – ami persze lehetetlen. Mindannyian törékenyek vagyunk, hibákkal és problémákkal. És mégis!

Nagyon nagy szükségünk van egy jó – és szentéletű elődei munkáját folytató – pápára. Bíznunk kell abban, hogy Isten - látva nehéz helyzetünket és hallva az egész Egyház sóvárgó könyörgését (mert biztosak lehetünk benne, hogy ilyen könyörgés száll fel a világon minden felől az Égbe) – a megfelelő választ, kegyelmet, embert adja nekünk.

Mennyei Atyánk! Kérünk Téged Jézus Krisztus nevében, a mindenkor segítő Szűzanya közbenjárására, hogy Szentlelkeddel járd át a pápaválasztó bíborosok elméjét, szívét, egész valóját! Kérünk, semmisüljön meg minden gonosz szándék, rosszakarat, minden testi, lelki támadás, kísértés, ami rossz irányba befolyásolhatná a konklávé munkáját! Adj bölcsességet vezetőinknek, hogy a legjobb jelöltet válasszák, új pápánkat pedig kend fel erővel és hatalommal, hogy körüljárva mindenhol jót cselekedhessen, megújulást hozva Krisztus Teste minden tagjába. Nekünk pedig adj bizalmat a szívünkbe, hogy elfogadó és türelmes szívvel fogadjuk őt és segíteni tudjuk minden munkájába, a Te dicsőségedre és az emberek javára.

Köszönjük Uram, hogy velünk vagy és gondot viselsz ránk! Ámen.

Sípos (S) Gyula (www.szeretetfoldje.hu)

You have no rights to post comments