A legkisebb rossz választása

Kategória: Eheti Megjelent: 2014. március 31. hétfő

 Többször elsütöttem már ezt a mondatot különböző helyzetekben, legutóbb egy kommentben a választásokkal kapcsolatban, most így: szavazz a legkisebb rosszra. Nem új dolog ez, már Jézusnak is csak ez volt lehetséges – talán nézzünk szembe önmagunkkal és rovancsoljunk.

Hogy ne vádolhasson senki, miszerint ha kell, ha nem, Jézust belerángatom az ügybe, egy rövid magyarázattal tartozom. Milyen lehetőségei voltak Istennek a bukásunk után? Nélkülünk is tökéletes lenne az élete, magunkra hagyhatott volna bennünket, de akkor a sátán fogságában maradtunk volna örökre, márpedig – mivel szeret minket -, ezt nem akarta. Számára elvesztésünk volt a nagyobbik rossz, a kisebbik pedig az, hogyha megtestesül és életét adja értünk... Vajon mi hogyan döntöttünk volna?

Jézus Krisztus tökéletesen szabad volt minden döntésében – nem úgy, mint mi -, lehetett volna kora világsztárja vagy csodálatos uralkodója is. A vallási vezetők és Róma hatalma mellé is álhatott volna, vagy lehetett volna szuper-farizeus csodarabbi. Lehetett volna lázadó és győztes hadvezér vagy hagyhatta volna az egészet és élhetett volna békés pátriárka-életet sok gyerekkel. De a Fiú – mivel szeretett minket -, úgy vélte, az a legkisebb rossz, ha elszenvedi értünk a kereszthalált… Vajon mi hogyan döntöttünk volna?

Láthatjuk Isten „trükkjét” – nem aszerint dönt, hogy neki épp akkor mi a jó, hanem hogy azoknak mi a jó, a legjobb, akiket szeret, akik az uralma alatt vannak. Ehhez képest nagy fordulat a „mai ajánlat”: válaszd azt, ami neked a legjobb. Ne légy önzetlen hanem önző, ne a másikat szeresd, hanem magadat…

Világunk és vezetői nagyon jól ismerik a megromlott emberi természetet és ki is használják azt. Jobb, ha mi se dédelgetünk álmokat. Nem szentek kormányoznak minket, hanem bűnös emberek, akik hatalomra vágynak, pénzre, befolyásra, elsősorban maguknak, aztán a klientúrájuknak – és ha még az országra is gondolnak, az már nagyon jó. Ezért az alapján dönteni, hogy melyik párt lopott kevesebbet, vagy melyik vezető „rendes ember” – illúzió. (Ez nem azt jelenti, hogy valamelyik vezető nem lehet szimpatikusabb számunkra, de valljuk be, érzelmeink alapján dönteni nem a legbiztosabb út, pláne egy olyan társadalomnak, amely – a válási statisztikák szerint – még élete párját sem tudja jól megválasztani, illetve nem tud kitartani mellette.)

Talán kicsit könnyebb lenne a helyzetünk, ha civil szervezetek gazdag szövedéke venne körül minket. Így kevesebb teher (és nagyobb kontroll) jutna a politikai vezető rétegre is, illetve nem tőlük várnánk olyan problémák megoldását, amelyeket nekünk kellene (civil öntudattal) orvosolni. Ha a szeretet és szabadság kis közösségeiben élnénk, az végül visszahatna a helyi és az országos politikára is - sajnos ennek egyelőre kevés nyoma van. (Akik az elmúlt évtizedekben civil szervezetként kicsit megerősödtek, azok is gyorsan rövidre zárták a dolgot és pártosodtak, általában kudarcos véggel.)

Ha nincs is jó választás, ez azonban még nem indok a passzivitásra, az „úgyis minden mindegy”, a „nem megyek el szavazni” önigazolására – feltéve, hogy van „legkisebb rossz”, amit lehet választani. (Egy diktatúrában lehet, hogy nincs ilyen, a magyar történelem is ismeri a passzív ellenállás fogalmát, de most messze nem ilyen korban élünk.) Hogy pedig melyik a legkisebb rossz – tekintetbe véve, hogy lemondtunk az emberi jellem kereséséről -, úgy dönthetjük el, hogy megnézzük, melyik párt hogyan viszonyul („úgy általában”) a társadalmat összetartó erkölcsi normákhoz és a közösséget építő, fejlesztő tevékenységekhez.

  • Ha pártolja a közösséget, családot bomlasztó erőket, a homoszexuális házasságot, az abortuszt és ezzel akar szavazatokat nyerni - akkor azt nem választhatom.

  • Ha kirekesztéssel, gyűlölettel akar embereket, szavazatokat gyűjteni és az emberek legalantasabb ösztöneire épít – akkor azt nem választhatom.

  • Ha már előre megkérdőjelezi a másik ember, párt, mozgalom tisztességét, már előre csalást emleget, tele van kárhoztatással, negativitással – akkor azt nem választhatom.

  • Ha nem látok nála semmi pozitív jövőképet, ha nem látom, hogy valahogy (még ha lopva, csalva is, de) építeni, fejleszteni akar, hanem azt gondolja, hogy majd minden megoldódik, csak szavazzunk rá – akkor azt nem választhatom.

Hosszan tudnám még sorolni, de nem teszem, gondolom mindenkinek megvan a maga listája. Lehet, hogy akire végül szavazok, azt nem akarnám a rokonaim között látni, vagy nem szívesen látnám a lakásomban - csakhogy nem erről kell döntenünk.

Hát igen, egyszerűen megfogalmazva: ki okozza a legkevesebb kárt… nem valami nagy választás, de legalább lehetőség a választásra…

Sípos (S) Gyula (www.szeretetfoldje.hu)

 

Hozzászólások   

#9 Sz. F. Margó 2014-04-01 19:49
Köszönöm Kiss Zoltánnak a pápai idézetet. Attól tartok vannak, akik pápábbnak tartják magukat a pápánál is. Ha jól emlékszem Horn Gyulát gyakorlatilag a katolikusok szavazták kormányra, miközben vaskoronával a fején az akkori kormánypártot okolta a balesete miatt.
Magyarországnak olyan kormányra van szüksége, amelyik a keresztény és a nemzeti értékeket tartja szem előtt. Van ilyen? Van! Akkor adjunk érte hálákat a Mindenható és irgalmas Istennek és bízzuk rájuk az országunk vezetését!
pax
sz.f.m.
+1 #8 mari 2014-04-01 11:33
Szombaton ,három busznyi emberrel egy magyarországi kegyhelyre mentem a választásokért imádkozni. Sokat imádkoztunk, énekeltünk a buszon már odafelé is. Mikor az egyik társunk kérte a szervezőt, hogy hadd mondja el mikrofonba, hogy szerinte milyen pártra kéne szavaznunk, az azt mondta, „ nem, itt vannak szocialista érzelműek is.” Elképedtem ezen, mert a jelen választási helyzetben a szocialisták együtt vannak olyan pártokkal is akik pl. a hit-és erkölcsoktatást megszüntetnék, ill. a házasság rangjára emelnék a homoszexuálisok együttélését (ebből kifolyólag a gyerekek örökbefogadását engedélyeznék.) . Ezek így szerintem is vállalhatatlano k. Vártam, milyen lesz a folytatás. A kegyhelyen aztán nagyon sok szép ima után valaki elmondta a közös óhajt:Kértük szerető mennyei Atyánkat hogy adjon Magyarországnak olyan kormányt amely biztosítja a társadalmi igazságosságot, erkölcsi megújulást. Politikailag jobb és baloldali hívő egyaránt Isten kezébe helyezte a megoldást!! És itt van a lényeg!! Nekünk még az ellenségeinket is szeretnünk kell, kéne. Hát még az egy családba tartozó , de eltérően gondolkodó testvéreinket! Félreértés ne essék, nem arról van szó, hogy adott esetben nem lehet rákérdezni a testvérre: nem gondoltál arra hogy.....?
A szeretetnek azonban mindig erősebbnek kell lennie!
#7 szerk 2014-04-01 07:28
Kedves Barna!
Még mindig lelkiismeretfur dalásom van miattad - szerettem volna levelet írni neked, de nem találtam meg az e-mail címedet. Kérlek küldd el, hogy írhassak! (És köszönöm, hogy nem felejtkeztél el rólunk!)
Gyula
#6 barnan 2014-04-01 07:11
Köszönöm, hogy a Szeretet földje mintát mutat azon irányba, hogy elsődlegesen nem a saját elgondolásaink, szándékaink megvalósulását kell prioritásosnak tekintenünk, hanem azt, hogy mind jobban JóIsten akarata szerint formálódjon hazánk s benne mi emberek is. Köszönöm az indított Kilencedet hazánkért és a választásokért! Megköszönve azt a mutatott mintát is egyben, hogy minden emberre Isten gyermekeként kell tekintenünk, imádkozva mindenkiért, mindenki gyógyulásáért, megtéréséért. Valóban ez a keresztényi szeretet.
+1 #5 barnan 2014-03-31 22:11
Jó volna, ha a politika világában is kialakulhatna egy olyan meghatározó közösség, amely közösség tagjai első helyre JóIstent helyeznék, törekedve arra, hogy egyetlen hatalmi/párt/eg yéni érdek és cél se előzhessen be JóIsten elé. Jó volna egy olyan meghatározó közösséget látni a politika világában is, amelynek tagjai minden szándékukban, döntésükben, megnyilvánulásu kban arra törekednének, hogy hitelesen éljék meg Jézus tanításait. Jó lenne a politikai világában is meghatározó hiteles keresztény közösségre lelni.

Néha elképzeli az ember Jézust, Péter apostolt, Szent Ferencet, ... akár a politikai szegmensben. Ők vajon adott esetekben hogyan viszonyulnának döntési helyzetekhez, hogyan viszonyulnának a társadalom irányába vagy éppen a parlament falai között a másik ember irányába, milyen eszközöket használnának, milyen morális mintákat mutatnának irányunkba?

Hiszem, hogy a hiteles Jézus minták hathatósabban temethetnék be a lövészárkokat az országban, mint akár a sokszor hiteltelen keresztény mintáink vagy éppen az Istentől függetlenített szimpla emberi megnyilvánulása ink.

A keresztény embernek is könnyebb lenne döntenie ezen helyzetben, mint akár a jelenben, amikor sokszor azt tapasztalja, a gyümölcsök alapján sokszor az van közelebb Jézushoz, akiről nem is gondolnánk.

Teréz anya által mesélt történet jutott eszembe újra:

"Egyszer valaki felhívta a figyelmemet egy éhező hindu családra. Csomagoltam rizst számukra és elvittem hozzájuk. Mielőtt még magamhoz térhettem volna a meglepetéstől, az anya kétfelé osztotta az ajándékomat, és az egyik részt átvitette a szomszéd családhoz. Amikor megkérdeztem, miért osztja el a kevéske ennivalót, amikor tíz éhes kis száj várja, egyszerűen csak így felelt: "ők sem ettek már napok óta".
#4 szerk 2014-03-31 19:18
Kedves Zoli! Nem látom be, hogyan pártolná a liberálisokat (és társaikat) az a cikk, amelyik azt írja, hogy ne szavazzunk olyan pártra, amelyik támogatja az abortuszt, a homoszexualitás t, stb.
Az pedig, hogy az emberi természet a bűn miatt megromlott, teológiai igazság. Nem tudom, hogy az én cikkem mennyiben ítélkező, de a tehozzászólásod érzéseim szerint rátesznek egy lapáttal - ráadásul olyat tulajdonítasz nekem, amit én nem írtam. (Bár lehet, hogy rosszul fogalmazok...)
Kérlek, olvasd el még egyszer a cikket.
Imával és szeretettel: Gyula
#3 Kiss Zoltán 2014-03-31 16:56
XII. Piusz pápa ma is érvényben lévő, 1949. július 1-jén kelt határozata
(DH 3865), amelyet XXIII. János pápa megerősített (DH 3930).




Azok a hívő keresztények,
akik a kommunisták materialista vagy
keresztényellenes tanítását vallják, főleg, ha védelmezik és
propagálják, ezen tény alapján a katolikus hit aposztatáinak minősülnek,
az Apostoli Szentszék hatályába tartozó kiközösités alá esnek, és nem
járulhatnak a szentségekhez (DH 3865).
Amikor a nép képviselőit választják, katolikus polgároknak NEM
MEGENGEDETT olyan pártokra vagy jelöltekre adni a szavazatukat, akik még
ha nem is hangoztatnak a katolikus tanítással ellentétes elveket, (...),
de mégis társulnak a kommunistákkal és támogatják őket cselekedeteikkel
(DH 3930). Az eredeti szöveg itt* olvasható latinul és franciául.
Forrás: Mindszenty bíborosnak felajánlott honlap
#2 Kiss Zoltán Ferenc 2014-03-31 13:06
Kedves Gyula! Ez a hangvétel egy keresztény embernél  igen furcsa. Ezt az "összefogás" oldal hirdeti,  no meg a liberálisok, miszerint mindenki rossz, bűnös, tolvaj, nem is érdemes különbséget tenni köztük. De igenis van különbség! Én, ha levert hagulatban vagyok, nem írok másoknak, rájuk öntve pesszimizmusoma t, ami soha nem lehet sem igaz, sem keresztényi.
Ez a hangvétel összecseng az evangélium hirdetésével?  Mi a fontosabb: az igazság, vagy az, hogy a mindig panaszkodók körülrajongjana k?   Kár, nagy kár, hogy nem tudott megmaradni ez a cikk a realitás, a tények síkján. A vak és megalapozatlan ítélkezés, a ferdítés, a minden relatív-elve, nos ez nem keresztényi gondolkodásra vall. Ez a szívnek az a vaksága, aminek a megszünéséért még sokat kell imádkoznunk. 
Nagy kár lenne, ha ez a honlap elmenne ilyen ítélkező, és a valóságtól elrugaszkodott, az olvasók negatív érzelmeit felkorbácsoló irányba.
Szeretettel: Kz
#1 Gieszer R 2014-03-31 11:09
:o) Ez jó cikk!

Hajrá!

You have no rights to post comments