Amikor Angliában betiltották a karácsonyt

Kategória: Érdekességek Megjelent: 2020. december 24. csütörtök

A 17. század közepén vívott angol polgárháború egyik mellékzöngéje volt, hogy az ideiglenesen hatalomra jutó puritánok betiltották a karácsony ünneplését. Sokan azért titokban megtartották az ünnepet, és lázadások is kitörtek a karácsonyért.

1645-ben a puritánok egy olyan vallási útmutatót adtak ki az istentiszteleti napokról, amiből egyszerűen kihagyták a karácsonyt. Ezt aztán 1647-ben egy újabb parlamenti rendelettel fejelték meg, amiben megerősítették, hogy a karácsonyi ünnepek illegálisak, és a megtartásukért büntetés jár.

1647-ben megszaporodtak a karácsonyért kitörő lázadások, Bury mellett, Ipswich-ben és Norwich-ban is feljegyeztek ütközeteket. Az ipswich-i zavargás során egy tüntetőt meg is öltek, akit történetesen Christmasnak, azaz Karácsonynak hívtak, így aztán a puritánok nemcsak képletesen, hanem valójában is megölték a Karácsonyt.

Szabadon 1660-ban, a monarchia restaurálása, és I. Károly fia, II. Károly trónra lépése után lehetett újra megünnepelni a karácsonyt Angliában, Walesben és Írországban.
(telex.hu)