Gigantikus dinoszaurusz csontjait tárták fel

Kategória: Érdekességek Megjelent: 2021. január 24. vasárnap

Gigantikus dinoszaurusz maradványait tárták fel Argentínában, a szakértők szerint ez lehet az egyik legnagyobb élőlény, amely valaha élt a Földön – írja az MTI a CNN-t idézve.

Az ásatáson dolgozó paleontológusok Patagóniában bukkantak a 98 millió éves dinoszaurusz fosszilizálódott maradványaira, Neuquén tartományban az úgynevezett Candeleros-formáció vastag, üledékes lerakódásaiban.
A feltárt 24 farokcsigolya, valamint a medence- és a mellizom elemei egy titanoszauruszé lehettek. Ezek az állatok a szauropoda dinoszauruszok sokszínű csoportjához tartoztak, hatalmas méret, hosszú nyak és farok jellemezte őket, négy lábon jártak. A Cretaceous Research című tudományos lapban megjelent tanulmány szerzői úgy vélik, ez a valaha talált egyik legnagyobb szauropoda.
„A jövőben a terepmunka során a csontváz még több részét tárhatjuk fel, és akkor nagy valószínűséggel még nagyobb magabiztossággal meg tudjuk állapítani, mekkora lehetett” – nyilatkozta Alejandro Otero, a La Plata-i Múzeum paleontológusa. A kutatók szerint a dinoszaurusz lábszárcsontjának elemzése nélkül nem lehet megmondani, mennyit nyomhatott az állat. A részlegesen feltárt őslényről azonban így is megállapítható, hogy az egyik legnagyobb titanoszaurusz, amelynek testtömege a patagotitánét vagy az argentinoszauruszét is túlszárnyalhatta. Otero a Livescience-nek azt is elmondta, hogy jelenleg állnak az ásatások, de a járvány után visszatérnek a lelőhelyre újabb ásatásokat végezni.
Titanoszauruszoktól származó fosszíliákat az Antarktisz kivételével találtak már minden kontinensen. A legnagyobb egyedeket azonban többnyire Patagóniában tárták fel. A 100-95 millió éve élt patagotitánok akár 37,2 méteresek is lehettek, és 77 tonnát is nyomhattak (ez több mint egy tucat ázsiai elefánt tömegének felel meg), az argentinoszauruszok pedig akár 40 méteresre és 110 tonnásra is megnőhettek. A tudósok kiemelték, hogy bár nem hiszik, hogy a dinoszauruszok egy eddig ismeretlen fajának tagját fedezték fel, azt egyelőre nem tudták egyetlen ismert nembe sem besorolni.
(telex.hu)