Együtt éltek, házasodtak - a moden ember és a neandervölgyi

Kategória: Érdekességek Megjelent: 2021. február 06. szombat

Különleges, neandervölgyiektől származó fogakra bukkantak Jersey szigetén, Franciaországtól északra – írja az IFLScience. A leletek a modern ember jellegzetességeivel is bírnak, ami arra utal, hogy a térségben egy hibrid populáció élhetett.

A 13 fogat a 20. század elején találták meg La Cotte de St. Brelade-nál, a közeli lerakódások alapján a maradványok legfeljebb 48 ezer évesek lehetnek. Ez azt jelenti, hogy a leletek a kései neandervölgyiek idejéből maradtak fenn – ősi rokonaink nagyjából 40 ezer éve tűntek el.
Egy friss tanulmányban a szakértők átfogó elemzés alá vetették a maradványokat. A csapat arra jutott, hogy a fogakon egyértelmű neandervölgyi vonásokat lehet felismerni, ugyanakkor olyan egyediségeket is, amelyek a modern embereknél fordulnak elő.
A kutatók korábban úgy vélték, hogy fogak egyetlen személytől származnak, az új eredmények viszont azt mutatják, hogy legalább két embertől maradtak fenn. Ez azt sugallja, hogy a vegyes vonások viszonylag gyakoriak voltak a helyi populációban.
Úgy tűnik, La Cotte környékén egykor egy hibrid, neandervölgyiektől és modern emberektől származó csoport élt.
Chris Stringer, a Londoni Természettudományi Múzeum munkatársa és kollégái bíznak benne, hogy feltételezésüket utóbb genetikai vizsgálatokkal is igazolhatják.
A szakértők régóta tudják, hogy a neandervölgyiek és a modern emberek több alkalommal, több helyen is keveredtek. Ennek genetikai nyomait számos mai populációnál ki lehet mutatni.
(24.hu)