Érdekesség - mi van a zacskós levesekben?

Kategória: Érdekességek Megjelent: 2023. február 04. szombat

Sokféle tasakos leves létezik, de általánosságban azt lehet mondani, hogy szintetikusnak a legkevésbé sem nevezhetők. Ennek ékes bizonyítéka, hogy tartósítószer sem kerül beléjük. De akkor miért nem romlanak meg? A szakember szerint a titok nyitja a megfelelő szárítás és csomagolás.

„Az alkalmazott technológiától függően a zacskós levesek többféleképpen készülhetnek. Ami közös bennük, hogy a gyártás során a már kész leves, illetve az abban lévő betétek nedvességtartalmát csökkentik le jelentős mértékben” – magyarázta az élelmiszermérnök.
A szárítás után a kapott száraz por speciális csomagolásba kerül, ami nem engedi, hogy nedvességet vegyen fel a környezetből. Ez az eljárás tartósítószer nélkül is tökéletesen biztosítja a termék stabilitását, így bontatlan csomagolásban nem tud megromlani. Amikor tehát elkészítesz egy instant levest, azt a vizet pótolod vissza, amit a szárítási eljárással eltávolítottak az üzemben.

És mi van az ízfokozókkal?
A másik gyakori kritika a hasonló termékekkel szemben, hogy tele vannak ízfokozókkal. Az élelmiszermérnök szerint ez némiképp túlzó, bár kétségtelen, hogy a zacskós levesekbe is kerülhetnek ilyen anyagok. Közülük is a legjellemzőbb a nátrium-glutamát.
„Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a nátrium-glutamát olyannyira nem káros, hogy sok természetes alapanyag mellett az anyatej is természetes módon tartalmazza. Ettől függetlenül, mivel a fogyasztók egy része nagyon ódzkodik tőle, több terméket ízfokozó használata nélkül gyártanak.”
Összességében elmondható, hogy a zacskós levesek a híresztelésekkel ellentétben hagyományos alapanyagokból, fűszerekből készülnek, tartósítószert pedig biztosan nem tartalmaznak.
(divany.hu)