Pápai etikett

Kategória: Érdekességek Megjelent: 2023. február 17. péntek

Több évszázados hagyományokra kell figyelnie annak, aki személyesen is láthatja, üdvözölheti a az egyházfőt. És bár maga Ferenc pápa, úgy tudni, nem veszi annyira szigorúan ezeket az elvárásokat, az etikettet akkor is illik betartani. Van néhány dolog, ami tilos lenne, de van, aki ezt is semmibe veszi...

Megváratni őt
Egy hivatalos találkozóról mindig illetlenség késni, hát még akkor, ha a pápáról van szó. Mindig a vendégnek kell először megjelennie, még akkor is, ha egy ország vezetőjéről van szó. Ezt a legtöbben be is tartják, de Vlagyimir Putyin például többször is késve érkezett a találkozójukra. Volt, hogy több mint 50 perccel a megbeszélt időpont után érkezett meg.

Várni arra, hogy valaki bemutassa
Robert Hickey, a Washingtoni Protokolliskola munkatársa szerint a Szentatya olyan magas rangú, hogy sosem mutatják be senkinek, hanem csakis másokat mutatnak be neki. Nem mintha egyébként szüksége lenne a bemutatásra, hiszen aki találkozni készül vele, az pontosan tudja, hogy ki ő. De a lényeg az, hogy ha valaki az egyházfő közelébe kerül, akkor nem várhat arra, hogy valaki bemutassa neki a pápát, és persze maga a pápa

Megérinteni, megölelni
A magas rangú embereket egyébként sem illik megölelni, de a pápa esetén ez legalább annyira tiltólistás, mint a brit uralkodó esetében. Nemcsak azért, mert tiszteletben kell tartani az alapvető etikettet és a személyes terét, hanem azért is, mert mióta 1981-ben meglőtték II. János Pál pápát, azóta még jobban figyelnek az egyházfő biztonságára. Így nem javasolt hirtelen felindulásból felé nyúlni, hozzáérni vagy megragadni őt. Ezt a szabályt szintén többen megszegték már.

Figyelmen kívül hagyni az öltözködési etikettet
A pápa előtt elegáns, sötét, térdet és vállat elfedő, zárt nyakú ruhában, valamint zárt cipőben kell megjelenni, elvárás a szolid viselet, a hivatalos látogatások esetén pedig az egyszínű, lehetőleg fekete összeállítás az illendő. Férfiaknak a sötét öltöny és a nyakkendő ajánlott, a nőknek pedig a legalább térdig érő szoknya vagy ruha. A nőknek a vállukat és a fejüket eltakaró fátyol is javasolt.
(femina.hu)