Az emberi arc változása az elmúlt évszázadokban

Kategória: Érdekességek Megjelent: 2024. június 09. vasárnap

Vannak kutatók, akik állítják, hogy  az elmúlt 600 év alatt is változott az arcberendezésünk. Harminc, 1348 és 1349 között (az Európa lakosságának több mint felét megölő) pestisben meghalt áldozat koponyáját és az 1545-ben elsüllyedt Mary Rose roncsából előkerült 54 koponyát vizsgáltak meg a Birminghami Egyetemen, és meglepve látták a kutatók, hogy pár száz év alatt nemcsak hogy valamivel nagyobb lett, hanem tovább is finomodott a koponyánk.

Nőtt az agytérfogat, átlagosan egy centiméterrel magasabb lett (a homlokkal együtt) a koponyaboltozat, és észrevehetően kisebb lett az alsó állkapocs.
Ez pedig arra utalhat, hogy az emberi agy tovább fejlődik, talán azért, mert többet használjuk.
Pár száz év alatt mérhetően megváltozott volna a Homo sapiens koponyája? Meredek állítás. Már csak azért is, mert ránézésre nem látni különbséget egykor élt emberek, például ókori egyiptomi múmiák alapján készült arcrekonstrukciók és a mai emberek között. De az 5300 éve élt és valószínűleg meggyilkolt hegyi vadász, az akkor idősnek számító, 46 éves Ötzi sem tűnik távoli ősidegennek.
Mindenesetre a vizsgálat megihletett több számítógépes genetikust is, akik az emberi arc eddigi evolúcióját a jövőbe vetítve úgy látják, hogy a következő 20-100 ezer évben az egyre intenzívebb agymunka miatt
   - agyunk (és vele együtt a koponya) tovább nő,
   - a koponyatető tovább magasodik, az egyik legszembeszökőbb változás a magasabb homlok lesz,
   - a szemek nagyobbak lesznek, hogy a távoli, homályosabb űrkolóniákban jobban lássunk (!),
   - a bőr pedig pigmentáltabbá válik, hogy jobban védjen a káros UV-sugárzástól.
Lehet, hogy erre haladunk.
(index.hu)