Totális háború - hírek + ima

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2024. április 30. kedd

Egy elrabolt ukrán lány tanúságtétele; totális háború, városok és infrastruktúrák szétbombázása... + ima:

- Kszenija Koldinnak első kézből szerzett tapasztalatai vannak: még csak 17 éves volt, amikor 11 éves öccsével, Szerhijjel elrabolták ukrajnai otthonukból. „Ami ezután következett, az életem legszörnyűbb kilenc hónapja volt” – emlékezett vissza az amerikaiaknak szánt segélykiáltásában a fiatal nő, akinek az összefoglalóját a Fox News közölte.
Mindketten harkivi árvák voltak. A háború kitörése után vovcsanszki nevelőszülőknél találtak otthonra. A település nincs messze Harkivtól, és az orosz határtól sem. Hónapokig bujkáltak a pincében, mígnem az orosz katonák elfoglalták a városkát. Kszeniját és Szerhijt őrizetbe vették.
A gyerekek hiába kérlelték őket, hadd maradhassanak a nevelőszülőknél. Buszra rakták – a többi gyerekkel együtt –, majd szétválasztották őket. Kszeniját a határ túloldalára, az orosz Sebekinóba költöztették, öccsét azonban jóval távolabbra, a krasznodari körzetbe, a Fekete-tenger partján fekvő Gelendzsikbe szállították.
Azzal áltatták őket, hogy csak egy háromhetes kirándulásra utaznak. Ehelyett kilenc hónapig tartott, és 1100 kilométerre voltak egymástól.
Csak később vették észre, hogy az oroszok tulajdonképpen elrabolták őket.
„Felfújt történetnek” nevezte az ukrán gyermekek elrablásáról szóló híreket még tavaly az orosz elnök. Ezzel szemben fiatalok tömegeit hurcolták el. Az EU mindent megtesz, hogy felelősségre vonja azokat, akik lehetővé tették az ukrán gyermekek erőszakos deportálását a megszállt területekről, és azért, hogy ezek a gyermekek biztonságban hazakerülhessenek családjukhoz – jelentette ki Vera Jourová uniós biztos az Európai Parlament áprilisi plenáris ülésén.
Egyesek közülük egészen távol kerültek hazájuktól: 161, Oroszország által elhurcolt ukrán fiatalt például nemrég Németországban találtak meg.
Miután az oroszok deportálták, Kszenija egy technikumba került, ahol a napi agymosásban áltörténetekkel traktálták Ukrajnáról, időnként sértegették. Egy nap behívatták az igazgatónőhöz, ahol aláírásra készen várták orosz állampolgársági okmányai. „Megdöbbentem, undorodtam” – soha nem rettegtem jobban, de nem voltam hajlandó az orosz állampolgárságot felvenni.
Az igazgatónő gyűlölettel a szemében méricskélte. Szidalmazta, „hülyének nevezte”. Nem sokkal később kiutasították, majd Kszenija egy olyan országba került, ahol megvetették.
Kétségbeesetten szeretett volna hazatérni. Akkor hallott először a Save Ukraine szervezetről, amely elrabolt ukrán gyermekek hazajuttatására szakosodott. Eddig 290 sikeres akciójuk volt.
A civilek segítségével egy titkos hálózat három hét elteltével egy biztonságos helyre juttatta Kszeniját, aki „nem fedhet fel részleteket”, nehogy bajba sodorja a bátor önkénteseket.
Hazatérése után az öccsét is megkereste, de már nem az a fiú volt, „akit korábban ismert”. A hónapokig tartó orosz propaganda után bábként szajkózott olyasmit, amiről nővére tudta, hogy maga sem hisz benne: hogy Ukrajnát a nácik irányítják, orosz állampolgárság nélkül pedig nincs jövője. Szerhij hosszú győzködés után tért haza.
Szerencsések voltunk – jegyezte meg nővére, és hozzátette: tizenkilencezer elrabolt ukrán gyerek még mindig Oroszországban van. Sokat közülük azért büntetnek, mert ukránul szólalnak meg. A legaggasztóbb, hogy sok ukrán fiút 18. életévük betöltése után besoroznak, és arra képzik ki őket, hogy saját népük ellen harcoljanak. Néhányan közülük a fronton végzik.

- „A 2022-es teljes körű invázió kezdete óta orosz csapatok csaknem 180-szor csaptak le Ukrajna hőerőműveire” – közölte Dmitro Szaharuk, Ukrajna legnagyobb energiaszolgáltató magánvállalatának, a DTEK-nek az ügyvezető igazgatója április 28-án.
Oroszország a közelmúltban fokozta rakéta- és dróncsapásait Ukrajna kritikus infrastruktúrája ellen, és március 22-én, március 29-én, április 11-én és április 27-én nagyszabású támadásokat indított országszerte energetikai létesítmények ellen. Az orosz erők a Dnyipropetrovszk, Ivano-Frankivszk és Lviv megyékben található energialétesítményekre mértek csapást az Ukrajna elleni tömeges támadásban április 27-én éjjel.
Áprilisban a DTEK közölte, hogy legalább 350 millió dollárra van szüksége a hőerőművek elleni orosz támadások miatt kiesett kapacitás helyreállításához.
Szaharuk a The Kyiv Independent szerint elmondta, a vállalat jelenleg felméri az április 27-i támadásban keletkezett károkat, amelyben négy állomás súlyosan megsérült.
Április 11-én Oroszország csapást mért a kijevi régióban található tripiljai hőerőműre, amely Kijev, Zsitomir és Cserkaszi megyék fő áramszolgáltatója. A Centerenergo, Ukrajna állami energiavállalata később bejelentette, hogy az erőmű elleni orosz támadás a vállalat termelési kapacitásának 100 százalékának megsemmisüléséhez vezetett, mivel március 22-én Oroszország megsemmisítette a Harkiv megyei Zmiiv hőerőművet is.
Oroszország márciusi nagyszabású támadásban jelentősen megrongálta a zaporizzsjai Dnyipro-gát két erőműve közül az egyiket.

- Egyre nagyobb a pusztítás Zaporizzsja térségében -Az orosz hadsereg egy nap alatt több mint 500 csapást mért Zaporizzsja térségében, 11 településen tűz ütött ki, több lakóépület is rombadőlt – közölte Ivan Fedorov, a Zaporizzsjai Regionális Állami Adminisztráció vezetője szombat reggel. Pénteken az oroszok 536-szor csaptak le Zaporizzsja régióra, továbbá légicsapást intéztek Robotine ellen – íidézi az ukrán Interfax Fedorovot.
A vezérkar arról számolt be, hogy 219 különböző módosítású pilóta nélküli repülőgéppel (UAV-val) támadtak az Orosz Föderáció katonái.  
Mintegy tizenegy ház lerombolásról érkezett jelentés. Civilek azonban nem sérültek meg.

- Oroszország három ukrán térségben támadott energetikai létesítményeket szombaton, legalább egy ember megsérült – közölte Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter bejelentése alapján az MTI.
Az energiaügyi miniszter azt mondta, az orosz csapások a közép-ukrajnai Dnyipropetrovszk régiót, valamint Lviv és Ivano-Frankivszk nyugati térségeit célozták.
Szerhij Liszak, Dnyipropetrovszk megye kormányzója Telegram csatornáján közölte, hogy Dnyipróban és Krivij Rihben megsérült több energetikai infrastrukturális létesítmény és több helyről tüzet is jelentettek, Krivij Rihben pedig jelenleg fennakadások vannak a vízellátásban.
Ukrajna hőtermelésének mintegy 80 százalékát és vízenergia-kapacitásának 35 százalékát veszítette el az orosz invázió kezdete óta.
Az elmúlt hetek enyhe tavaszi időjárása ellenére az országban villamosenergia-hiány alakult ki, a kormánynak több térségben ütemezett áramszünetet kellett bevezetnie, és külföldről kellett importálnia áramot.

Mennyei Atyánk! Kérünk Téged Jézus Krisztus nevében, a mindenkor segítő Szűzanya közbenjárásával, hogy állítsd meg a háborút Ukrajnában és az egész világon! Add, hogy a megszálló csapatok hazatérjenek saját országukba és megszűnjön az öldöklés és rombolás! Szabadíts meg minket az antikrisztusi vezetőktől, háborús uszítóktól, gyűlöletet és viszályt keltőktől, haszonlesőktől! Hozd el a bűnbánat és megújulás idejét, mert nélküled elveszünk! Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...

You have no rights to post comments