Ma egy órára lekapcsolják a Parlament fényeit

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. április 04. péntek

Pénteken este lekapcsolják a Parlament díszvilágítását egy órára, a hetven évvel ezelőtt életbe lépett rendeletre emlékezve, amely hátrányosan érintette a zsidó lakosságot.

70 évvel ezelőtt, április 4-én éjfélkor lépett hatályba az a kormányrendelet, amely kötelezővé tette a zsidó származású magyar állampolgároknak, hogy sárga csillagot viseljenek. Ezért a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja levélben fordult Kövér László házelnökhöz azért, hogy a zsidóüldözés áldozatai előtt tisztelegve kapcsoltassa le a Parlament díszkivilágítását egy órára. 

„Ma emberi tisztességről, demokrata szándékáról tanúbizonyságot téve a házelnök úr levélben tájékoztatott, hogy egyetért a kezdeményezésemmel" - közölte a politikus, hozzátéve, hogy este nyolc és kilenc óra között kapcsolják le az épület fényeit. 

Kövér László válaszlevelében azt írta: a Magyarország német megszállásának másnapján meghozott miniszterelnöki rendelet „fájdalmas jelképe volt annak a tragikus folyamatnak, amely a jogfosztásokkal kezdődött és a haláltáborokba torkollott". Az utókor kötelessége nem elfelejteni az embertelenséget - tette hozzá a házelnök. 

Ehhez kapcsolódóan a kezdeméyező párt elnöke csütörtökön azt kezdeményezte az összes, választáson induló párt elnökénél, hogy erre az egy órára függesszék fel a kampányt, és emlékezzenek az áldozatokra együtt a Duna-parti holokauszt-emlékműnél, a Cipőknél. „Üzenjük együtt, hogy felelős magyar kormány, felelős magyar törvényhozó soha többé nem hozhat kirekesztő törvényeket, antiszemita vagy rasszista rendeleteket" - áll a felhívásban.

(MTI, Heti Válasz)

You have no rights to post comments